Groenrijk 728 kerst
 1. Heidreefke officieel geopend

  Verschillende wandelaars maakten er al gebruik van, maar donderdagmiddag is het Heidreefke in het buitengebied van Prinsenbeek officieel geopend. Onder toeziend oog van zo’n vijftig belangstellenden onthulde wethouder Paul de Beer het houten naambord bij de toegang aan het Korenpad.

  Initiatiefnemer Piet Sloven wees zijn toehoorders erop dat het de volgende generaties zijn die het grote verbruik van grondstoffen door de huidige bewoners op aarde moeten goedmaken. En voor de bewustwording is het volgens hem belangrijk om naar buiten te gaan. ,,We moeten naar buiten om verbinding te maken met de aarde.’’ Een uitspraak die kon rekenen op een warm applaus van zijn toehoorders.

   

  Met Peter Brabander van landschapsonderhoud Groene Schakel en Heemkundekring Op de Beek heeft Sloven zich vijf jaar lang sterk gemaakt voor het Beeks kerkepaadje, dat als ‘ommetje Hooiberg’ wordt opgenomen in het wandelnetwerk van ‘Brabantse ommetjes’. Hoewel de realisatie een lang traject was, is hij goed te spreken is over de samenwerking met Staatbosbeheer en de Gemeente Breda. ,,En apetrots dat het is gelukt.’’

   

  Bestuurslid Pim Monné van de heemkundekring ging in op de historie van de Hooiberg, ‘een belangrijke schakel tussen Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen en Zwartenberg aan de noordkant’. Hij wees op de groeiende inzichten dat de laatste restjes groen moeten worden bewaard en met elkaar moeten worden verbonden. ,,Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met groen, omdat dit bijdraagt aan gedachten van duurzaamheid.’’ En hiermee is volgens hem tevens een stukje Prinsenbeeks heem voor de toekomst veiliggesteld.  

   

  Na de onthulling van het naambord trok het gezelschap in een lange stoet over het pad, richting Vianendreef. Sylvia Janssen was één van de wandelaars. ,,Ik wandel graag en ben hier nog niet zo goed bekend’’, verklaarde ze haar komst. ,,Ik vind het een superleuk initiatief en heb er bewondering voor de vasthoudendheid.’’

   

  Het was overigens niet de eerste keer dat de wethouder naar Prinsenbeek kwam om dit pad te openen. In december 2017 zou hij eigenlijk al symbolisch het verbodsbord van het hek aan de zijde van de Vianendreef schroeven. Maar dat ging ter plaatse niet door, omdat het deel van het pad over grondgebied van Staatsbosbeheer in verband met dood hout nog niet veilig was en er eerst ook nog ecologisch onderzoek moest plaatsvinden. 

   

  Voor een eerder bericht over het Heidreefke: klik hier.

  Donderdag 07 februari 2019
  PrinsenbeekHeidreefkeheemkundekring Op de BeekStaatsbosbeheerGemeente breda
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties