Groenrijk 728 augustus
 1. Brieven Nextdoor van onbekende buurman

  In de Brielsedreef in Prinsenbeek ontvingen bewoners dinsdag via de post een brief van een niet nader genoemde buurman, met het verzoek om zich aan te melden bij de buurtapp Nextdoor Buitengebied Prinsenbeek. Navraag door een bewoner leerde dat niemand uit de buurt die brief had verstuurd.
  • (Foto: www.buurtpreventieheiloo.nl)

  ‘Honderd procent gratis en alleen voor onze buren’, staat in de brief, waarin ook een uitnodigingscode.

   

  Via de postbezorger hoorde een bewoonster van het buitengebied dat er elders in het dorp ook dergelijke brieven waren bezorgd. Ze vertrouwt het niet en wil mensen in het dorp waarschuwen om niet zomaar te geloven dat het een brief is van een bekende. Via de eigen buurtapp is gemeld dat niemand uit de omgeving de afzender is en dat wordt afgeraden in te loggen.

   

  Navraag bij de Nederlandse organisatie achter het Amerikaanse Nextdoor is nog niet gelukt; een aanspreekpunt is lastig te vinden. Wel is duidelijk dat de organisatie zich vaker van deze praktijken bedient. Ook in Heiloo (Noord-Holland) kregen bewoners in januari precies dezelfde brief, aangepast aan hun buurt, zo meldt Buurtpreventie Heiloo. ‘Nextdoor zegt zich bezig te houden met buurtinfo en buurtpreventie. Zij versturen brieven uit naam van bestaande buurtbewoners. Deze personen zijn, voor zover zij zich dat realiseren, hier niet van op de hoogte en hebben hiervoor geen akkoord gegeven’, aldus buurtpreventie aldaar. 

   

  Ook in Sinderen (Gelderland) vinden deze praktijken plaats in het buitengebied, blijkt uit een waarschuwing op de website van Sinderens Belang in januari. In 2017 waarschuwde Omroep West al voor Nextdoor, omdat gebruikers zonder dat ze het doorhebben gevoelige informatie over zichzelf openbaar maken. ‘Om je te registreren hoef je niet eens in de wijk te wonen. De locatie waar het account wordt aangemaakt is bepalend. Dus ook een inbreker die rondloop in een wijk kan zomaar een account instellen’, volgens Omroep West.

   

  De Consumentenbond wees er eerder al op dat het gebruik van de Nextdoor app gratis is, maar dat als iets gratis is,  je vaak met je gegevens betaalt.

  Woensdag 20 februari 2019
  PrinsenbeekNextdoorbrievenburenbuurtapp
  • (Foto: www.buurtpreventieheiloo.nl)
  0
  Reacties