Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
 1. Montessori+ zorgt voor Vredeskapel

  Tijdens een ceremonie vanochtend hebben leerlingen van groep 7 van Montessori+ Prinsenbeek de zorg voor de Vredeskapel in de Kapelstraat in Prinsenbeek overgenomen van groep 8 van De Horizon. De organisatie was in handen van Heemkundekring Op de Beek, die het belangrijk vindt om de jeugd hierbij te betrekken.

  De Vredeskapel is daar gebouwd uit dankbaarheid, omdat groot oorlogsleed het dorp bespaard is gebleven. Om het verhaal van de kapel door te geven, wordt elk jaar een nieuwe lichting jonge Bekenaren betrokken bij het onderhoud ervan.

   

  In het naast de kapel gevestigde Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw hoede’ gaven Pim Monné van het museum en voorzitter Ad van Melis van de heemkundekring eerst uitleg over de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrede en veiligheid. Bij de Vredeskapel overhandigden leerlingen van De Horizon vervolgens een ingelijste foto van de kapel aan kinderen van de Montessori+.

   

  Met een groepje koorleden van Beekse Smart zongen de kinderen samen een vredeslied en het Prinsenbeekse volkslied. Er werden ook nog twee vredesduiven losgelaten; eigenlijk wisten die zichzelf voortijdig uit de kinderhanden te bevrijden.

   

  Het was de vierde keer dat het ritueel van de overdracht van onderhoudstaken op deze wijze plaatsvond. Het bij toerbeurt schoonhouden van de kapel door leerlingen van de drie Prinsenbeekse basisscholen gebeurt al langer. De heemkundekring vindt het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwacht dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd.

   

  Op een glasplaat in de kapel schetst Heemkundekring Op de Beek de geschiedenis van de kapel: 'Op 30 oktober 1944 werd Beek (nu Prinsenbeek) door soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie bevrijd. Aan de H. Maria was beloofd een kapel te bouwen als men van oorlogsgeweld- en schade bevrijd mocht blijven. Bij het Nieuw Veer woedde eind oktober 1944 gedurende drie dagen een hevige slag. Beek behoorde ongeveer acht dagen tot het strijdgebied. Door giften en medewerking van de Beekse bevolking is de kapel tot stand gekomen. Op 23 mei 1953 werd de kapel ingezegend als Mariakapel en op 4 mei 1980 in gebruik genomen als Vredeskapel, waarbij de plaquette met de namen van de gesneuvelde Polen werd aangebracht. Elk jaar op 4 mei vindt op deze plaats de dodenherdenking plaats.'

  Dinsdag 07 mei 2019
  PrinsenbeekVredeskapelheemkundekring Op de BeekMontessori+De Horizon
  0
  [nexturl]
  Reacties