1. Prijzen leerlingen Newman NK robots

  De Newman FTC robot-teams zijn afgelopen zaterdag in Den Haag eerste en tweede geworden op het FTC Netherlands League Championship, ofwel het NK robots bouwen voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Het 'rookie'-team heeft de Innovation Award gewonnen. Een zestal jonge Bekenaren maakt deel uit van deze teams.
  • Team Space.
  • Team Orange.
  • Team Gentle Bots (in het zwart).
  (Foto's: Thomas Vugs)

  Dat zijn in Team Orange: Teun Jongeneelen en Sven Verbaarschott. In Team Gentle Bots zijn dat: Thomas en Merlijn Slewe. En in Team Space: Bart Jongeneelen en Bjorn Verbaarschott.

   

  Sinds enige jaren faciliteert het Newman College als buitenschoolse activiteit het bouwen van robots volgens de standaarden van de First Tech Challenge (FTC). First is een Amerikaanse organisatie die over de hele wereld actief is om jongeren te interesseren in alles wat te maken heeft met de techniek achter robots.

   

  In de voorrondes van het FTC Netherlands League Championship streden 38 teams uit heel Nederland om een plaatsje in de finales. Alle drie de Newman-teams kwalificeerden zich en mochten tegen de overgebleven 24 teams strijden. In het hele programma gaat het niet alleen om het winnen van de wedstrijden, maar ook om innovatie, samenwerken en het enthousiasmeren van andere scholen en bedrijven om deel te nemen.

   

  Voor het Newman is het ‘rookie’-Team Orange in staat gebleken om de Innovatie-award te winnen. Dit met een robot met een innovatief hefsysteem. Team Gentle Bots schopte het tot finalist, waarbij Team Space als teamcaptain de finale won. Als klap op de vuurpijl wist Team Space tevens de andere hoofdprijs, namelijk de Inspire Award, in de wacht te slepen. Deze prijs is voor het team dat niet alleen hoog in de wedstrijden is geëindigd, maar ook op het gebied van samenwerken en het enthousiasmeren van andere teams zich heeft weten te onderscheiden. Gezien het hoge niveau van de competitie in Nederland is dit een bijzondere prestatie.

   

  De diverse teams waaieren nu uit over de wereld. Over twee weken mag Team Gentle Bots meedoen met wedstrijden in Italië. In maart gaat Team Orange naar Barcalona en Team Space mag zich in april bewijzen op de World Finales in Detroit.

   

  Volgens de trotse teamcoaches 'zijn alle teams afgelopen jaar boven zichzelf uitgestegen en is het genieten van hoe technische meisjes en jongens kunnen samenwerken en succes kunnen behalen.'

   

  De FIRST Tech Challenge, in het kort FTC, is een internationale roboticawedstrijd. De wedstrijd wordt georganiseerd door FIRST (For Inspiration and Recognition of Science en Technology). Dit is een grote Amerikaanse organisatie die jongeren motiveert voor de techniek. FIRST organiseert elk jaar vier verschillende competities, FLL junior, FLL, FTC en FRC. Deze wedstrijden zijn voor kleuters tot en met studenten. Bij FTC moeten de deelmemers zelf vanuit het niets een robot bouwen, programmeren en besturen. De wedstrijden worden gespeeld op een veld van vier bij vier meter. Op het veld moet de robot opdrachten uit kunnen voeren en daar krijgen de teams punten voor.

  Vrijdag 15 februari 2019
  PrinsenbeekNewmanFTCrobotFTC Netherlands Championschips
  • Team Space.
  • Team Orange.
  • Team Gentle Bots (in het zwart).
  (Foto's: Thomas Vugs)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.