Groenrijk 728 kerst
 1. Nieuwe straten in het dorp

  Prinsenbeek heeft er een aantal nieuwe straten bij. In het nieuwbouwproject op het terrein van het oude Hagedonk zijn dat ‘Herman Dirvenpark’ en ‘Luttelhof’ en op Westrik ‘Schipperenweike’.
  Nieuwe straten in het dorp
  (Illustratie: Gemeente Breda)

  De namen zijn voortgekomen uit suggesties van Heemkundekring ‘Op de Beek’. Herman Dirven (1934-1999) was zeer actief binnen de gemeenschap. Hij was onder meer mede-grondlegger van het Boemeldonckse carnaval. Hij voorkwam in de jaren zeventig het einde van het Oranje Comité en zwembad De Kuil. Vanaf 1970 was hij twintig jaar als gemeenteraadslid en wethouder betrokken bij de gemeentepolitiek. Verder schreef deze historicus veel boeken, was hij betrokken bij tal van activiteiten in het dorp en deed hij zelf veel voorstellen voor straatnamen in Prinsenbeek.

   

  De gemeente baseert zich bij het benoemen van openbare ruimten ook vaak op toponiemen. Op de locatie van de Luttelhof lag ooit ’t Goed van Campe, ofwel Merlijnshoeve. Eén van de percelen van deze hoeve was de Luttelhof. Het woord ‘luttel’ is ook een toponiem, met als betekenis ‘kleine tuin’.

   

  Bij Schipperenweike gaat het ook om een veldnaam, legt voorzitter Ad van Melis van de heemkundekring uit. Die verwijst naar de weilanden tegen het spoor op Westrik, waarheen vroeger een ‘kerkepadje’ vanuit de Groenstraat liep. In de volksmond was dat ‘Schipperenwaaie’.

  Donderdag 11 oktober 2018
  Prinsenbeekstraatnamen
  Nieuwe straten in het dorp
  (Illustratie: Gemeente Breda)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties