Groenrijk 728 kerst
 1. De Rijf mag aan Brielsedreef blijven

  Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, mag Museum De Rijf van de gemeente eventueel permanent gevestigd blijven aan de Brielsedreef in Prinsenbeek. Maar dat betekent nog niet dat dit ook gerealiseerd kan worden.
  De Rijf mag aan Brielsedreef blijven
  (Foto: Heemkundekring Op de Beek)

  Het museum vertegenwoordigt een vaste waarde voor Prinsenbeek en zijn inwoners, vindt de gemeente. Behoud van het museum is van belang vanwege de educatieve en verbindende functie.

   

  De vroegere varkensschuur waarin het museum van Heemkundekring Op de Beek is gevestigd, heeft tot 2027 nog een tijdelijke ontheffing voor maatschappelijk gebruik.

   

  In een brief aan de eigenaar is te lezen dat de gemeente positief staat tegenover permanente vestiging van het museum door de locatie gedeeltelijk als ‘maatschappelijk’ te bestemmen. Er is volgens de gemeente sprake van een maatschappelijk belang. ‘Sinds 2016 is het museum al een aantal jaren naar ieders tevredenheid gevestigd aan de Brielsedreef. De afgelopen jaren is gebleken dat de functie past op de locatie.’ Verder vindt de gemeente dat de verkeersbewegingen geen overlast veroorzaken, dat er op het terrein voldoende parkeerruimte is en dat de afstand tot het dorp bescheiden is.

   

  Bestemmingsplanwijziging

  Voor permanente vestiging van het museum daar is eerst wel een bestemmingsplanwijziging nodig. Het agrarisch bouwvlak met de mogelijkheid voor intensieve veehouderij zou dan moeten worden opgeheven en overtollige bebouwing kunnen worden gesloopt. Wat door de gemeente weer als meerwaarde wordt gezien. De huidige bedrijfswoning zou dan bij het museum moeten worden betrokken en de woonfunctie verliezen. De te slopen kleine schuur zou weer plaats moeten maken voor een nieuwe woning. Verder moet ook nog aan diverse andere voorwaarden worden voldaan.

   

  Geen gelopen race

  De eerste reactie van de heemkundekring is positief. Het bestuur is erg blij met deze ontwikkeling. Maar volgens voorzitter Ad van Melis van de kring is het beslist nog geen gelopen race. De eigenaar draagt het museum een warm hart toe en wil graag dat dit ook na 2027 op zijn terrein blijft gevestigd. Maar de procedure voor bestemmingsplanwijziging kost veel geld en dan is de vraag wie dat gaat betalen. Daarbij is ook aan de voorwaarden rondom de woning niet zo eenvoudig te voldoen.

   

  Verhuizingen

  Van 2005 tot 2010 was Museum De Rijf gevestigd in het voormalige gemeentehuis aan de Markt. Van 2010 tot 1 april 2017 zat het in de oude bibliotheek aan de Vijverstraat. En vanaf eind 2017 aan de Brielsedreef. Beide verhuizingen waren nodig in verband met bouwprojecten. Het was niet eenvoudig om een nieuw onderkomen te vinden. Uiteindelijk werd een plek gevonden bij de boerderij aan de Brielsedreef, waar ook al opslagplaats ‘De Wèruft’ van de heemkundekring was.

  Vrijdag 02 april 2021
  PrinsenbeekMuseum De RijfHeemkundekring Op de Beek
  De Rijf mag aan Brielsedreef blijven
  (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties