Groenrijk 728 sept
 1. Molen onder slopershamer

  De romp van de 150 jaar oude molen ‘De Negen Gebroeders’ in Prinsenbeek wordt gesloopt. Volgende week vrijdag beginnen de voorbereidingen, vertelt filiaalmanager Dirk Lamberts van de Albert Heijn-vestiging die eronder is gevestigd. (Foto's: Theo Herrings)   
  Molen onder slopershamer
  De romp van de 150 jaar oude molen ‘De Negen Gebroeders’ in Prinsenbeek wordt gesloopt. Volgende week vrijdag beginnen de voorbereidingen, vertelt filiaalmanager Dirk Lamberts van de Albert Heijn-vestiging die eronder is gevestigd.


  (Foto's: Theo Herrings)   
   
  Het daadwerkelijke demonteren begint op 3 juni, meldt Wim Lankhuijzen van de Nederlandse Bouw Unie (NBU) uit Etten-Leur, die het werk van eigenaar Thes Nederland heeft aangenomen. Het sloopwerk zal twee weken in beslag nemen. Daarna volgt nog het herstel van het dak van Albert Heijn, dat ook zo’n twee weken zal duren.

   
  Het meeste sloopwerk vindt overdag handmatig plaats. Dit gebeurt door de Gebroeders Snellen uit Rijsbergen. Er zal twee keer een kraan aan te pas komen, na sluitingstijd van de supermarkt om 20.00 uur. De winkel blijft tijdens de sloopwerkzaamheden open, evenals de parkeerplaats. ,,Waarbij de veiligheid voorop staat’’, benadrukt de filiaalmanager. Ook voor de buurtbewoner zal er geen overlast zijn, volgens Lankhuijzen. ,,De straat wordt vrijgehouden; alles gebeurt op eigen terrein van Albert Heijn.’’ Volgende week informeert de NBU de omwonenden middels een brief.

   
  De molenromp verkeerde in slechte staat. De winkel eronder had al geruime tijd last van lekkages. De romp rust op vier palen midden in de winkel. Na een opknapbeurt door een gespecialiseerd bedrijf zes jaar geleden waren er weer scheuren in het voegwerk gekomen. Voor eigenaar Thes Nederland was dit reden voor sloop.
   
  Heemkundekring ‘Op de Beek’ was niet blij met de sloopplannen, maar had nog hoop op een andere oplossing. Samen met vereniging ‘De Westbrabantse Molens’ wachtte de kring nog op een gesprek met eigenaar Thes Nederland. Voorzitter Ad van Melis van de kring is dan ook helemaal overvallen door het nieuws. De kring vindt de molen een beeldbepalend gebouw in het dorp. ,,Ik ben teleurgesteld dat de eigenaar niet de moeite heeft genomen om het gesprek met ons aan te gaan.’’ Ook voor filiaalmanager Dirk Lamberts van Albert Heijn hoefde de molenromp niet weg. Hij noemde deze eerder een mooie blikvanger voor de Prinsenbeekse supermarkt.


  De molen rond 1900.   
   
  Molen ‘De Negen Gebroeders’ stamt uit 1863 en is vernoemd naar de negen zonen van molenaar Gerrit Dikmans. In 1938 zijn de wieken verkocht. In 1975 werd de molen buiten bedrijf gesteld. In 1987 kwamen molenromp, woonhuis en loodsen in handen van een projectontwikkelaar. Niet veel later werd het woonhuis gesloopt. De molenromp bleef bewaard en er omheen werd een supermarkt gebouwd.
  Donderdag 23 mei 2013
  Prinsenbeekmolensloop
  Molen onder slopershamer
  0
  Reacties