Groenrijk 728 voorjaar
 1. ‘Lekkers uit Hongarije’ op de weekmarkt

  De weekmarkt in Prinsenbeek heeft er een nieuwe koopman bij. Sinds vanochtend staat Attila Szunomár (53) uit Moerdijk hier op vrijdag voortaan met zijn kraam met Hongaarse lekkernijen.

  Het is zijn tweede weekmarkt na die in Ulvenhout, waar hij ook onlangs is begonnen. De winkel aan huis in Moerdijk heeft de Hongaar van geboorte al veel langer. Die runt hij samen met zijn echtgenote Marion. Op de Prinsenbeekse markt is het de zesde kraam, naast die met met kaas, vis, groenten, biologisch vlees en fournituren.

   

  Worsten

  In zijn kraam op de weekmarkt vooral veel worsten. ,,Want Hongarije is toch de bakermat van de worsten’’, aldus Szunomár. ,,Het heeft een landklimaat. Om vlees langer te bewaren werd dat van oudsher gerookt en gerijpt’’, legt hij uit. Zijn product is echt anders dan bijvoorbeeld het Franse of Spaanse product, weet hij. ,,We gebruiken bijvoorbeeld veel paprika, en ook de kruiden zijn anders, van mild tot pittig. En we verwerken truffels.’’ Behalve worsten verkoopt Szunomár ook kant-en-klare Hongaarse gerechten zoals goulash. ,,Bereid volgens de recepten van mijn oma, die ooit chefkok was in Boedapest.’’ Die maaltijden moeten wel tevoren worden besteld.

   

  Zijn keuze voor de weekmarkt komt voort uit de coronabeperkingen en plannen die er eigenlijk al  veel langer lagen, vertelt hij. Voor corona stond hij namelijk veel op jaarmarkten in de Randstad, evenementen die nu niet mogen plaatsvinden. Ook zijn leveringen aan het bedrijfsleven, horeca en catering kwamen stil te liggen. Als alles straks weer wel mag, kan hij er deze weekmarkten gewoon bij blijven doen, verwacht hij. ,,Dat is goed te combineren omdat de evenementen vaak in het weekend plaatsvinden.’’

   

  Szunomár verkoopt producten uit de ‘eigen keuken’ en importeert delicatessen als de beroemde Gyulai en Csabai kolbász, Pick salami, salami van Mangalica en Szürkemarha, diverse ingemaakte groenten (savanyúság), kruiden, kookketels (bogrács) en meer. Voor meer informatie: klik hier.

  Vrijdag 02 april 2021
  PrinsenbeekweekmarktHongarijeworsten
  0
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.