Groenrijk 728 kerst
 1. Leerlingen Horizon poetsen Vredeskapel

  Leerlingen van groep acht van basisschool De Horizon in Prinsenbeek hebben maandag schoongemaakt in en rond de 65 jaar oude Vredeskapel aan de Kapelstraat. Deze school ontfermt zich dit jaar over de kapel.
  Leerlingen Horizon poetsen Vredeskapel
  (Foto: Pim Monné)

  Tijdens een plechtige overdracht heeft De Horizon in mei het stokje van de onderhoudstaken overgenomen van De Griffioen. Volgend voorjaar is dan de Montessori+ Prinsenbeek aan de beurt.

   

  Het bij toerbeurt schoonhouden van de kapel door leerlingen van de drie Prinsenbeekse basisscholen gebeurt al vele jaren. Heemkundekring ‘Op de Beek’, die een en ander begeleidt, vindt het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwacht dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd.

   

  Op een glasplaat in de kapel schetst Heemkundekring Op de Beek de geschiedenis van de kapel: 'Op 30 oktober 1944 werd Beek (nu Prinsenbeek) door soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie bevrijd. Aan de H. Maria was beloofd een kapel te bouwen als men van oorlogsgeweld- en schade bevrijd mocht blijven. Bij het Nieuw Veer woedde eind oktober 1944 gedurende drie dagen een hevige slag. Beek behoorde ongeveer acht dagen tot het strijdgebied. Door giften en medewerking van de Beekse bevolking is de kapel tot stand gekomen. Op 23 mei 1953 werd de kapel ingezegend als Mariakapel en op 4 mei 1980 in gebruik genomen als Vredeskapel, waarbij de plaquette met de namen van de gesneuvelde Polen werd aangebracht. Elk jaar op 4 mei vindt op deze plaats de dodenherdenking plaats.'

  Dinsdag 06 november 2018
  PrinsenbeekVredeskapelbasisschool De Horizonheemkundekring Op de Beek
  Leerlingen Horizon poetsen Vredeskapel
  (Foto: Pim Monné)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties