Groenrijk 728 kerst
 1. Heidreefke eindelijk open

  Bosgebied De Hooiberg krijgt met het Heidreefke een directe wandeltoegang in het verlengde van de Vianendreef. Het heeft even geduurd, maar donderdag 7 februari om 13.30 uur is de opening, aan de kant van het Korenpad. Samen met wethouder Paul de Beer zal dan de route worden gelopen.
  • (Kaart: Heemkundekring Op de Beek)
  (Foto's; Piet Sloven)

  Het gaat om een wandelpad naar de Hooiberg en het achtergelegen natuurgebied vanuit bijvoorbeeld de Neel en het Moleneind, waarvoor Piet Sloven, Peter Brabander en Heemkundekring Op de Beek zich sterk hebben gemaakt. Het eerdere ‘olifantenpaadje’ van zo’n tweehonderd meter over het perceel van de gemeente sluit nu als wandelspoor netjes aan op het pad van Staatsbosbeheer in De Hooiberg. Zo kunnen liefhebbers vanuit het dorp makkelijker een leuke wandeling naar De Hooiberg maken.

   

  Ruim een jaar geleden zou wethouder Paul de Beer al symbolisch het verbodsbord van het hek schroeven, maar dat ging op het laatste moment niet door, omdat het gedeelte van het pad over grondgebied van Staatsbosbeheer in verband met dood hout nog niet veilig was. Ook zou er eerst nog ecologisch onderzoek moeten plaatsvinden. Nu gaat het Heidreefke dan toch open.

   

  Door Werkgroep 'Ommetje Hooiberg':

  Piet Sloven (initiatiefnemer),

  Peter Brabander (trekker landschapsonderhoud Groene Schakel)

  Ad van Melis (voorzitter heemkundekring 'Op de Beek')

   

  Wandelspoor

  In het westen van Prinsenbeek, tussen De Hooiberg en de Zanddreef was er de Heidreef. Eertijds was dat een van de twee paden vanuit het Korenpad naar de Zanddreef en de Vianendreef.

   

  De afgelopen decennia is er in het gebied veel veranderd, maar eigenlijk was verbinding steeds mogelijk. De gedachte rijpte om dat verder vorm te geven, als wandelpaadje. Helemaal toen duidelijk werd dat het om gronden van onze overheden (Staatsbosbeheer en gemeente) ging.

   

  Combinatie twee vroegere paden

  Overleg werd gestart en, met veel horten en stoten, kwam het zover. Daartoe hebben initiatiefnemers en overheden in de afgelopen jaren, overall bezien eendrachtig, met hetzelfde doel voor ogen samengewerkt. Dat doel was om ook voor de komende generatie een paadje, een 'wandelspoor' te behouden.

   

  De nu ontstane route is eigenlijk een combinatie van de twee vroegere paden. Op het gedeelte van Staatsbosbeheer is onlangs het 'Heidreefke' als laantje in ere hersteld. Met de gemeente Breda is afgesproken dat het de wandelaars zelf zijn die op het kalere gedeelte - door betreding via een zogenoemd 'olifantenspoor' - een paadje vormen. En dat de gemeente een doorgang borgt, ook als dat stuk ooit anders zou worden ingericht.

   

  Hiermee is een stukje van 'ons Prinsenbeekse heem' voor de toekomst veilig gesteld.

   

  De Hooiberg is een belangrijke schakel tussen het Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen/Zwartenberg aan de noordkant. Ook is het bos onderdeel van het planologische belevingsareaal 'groen/water naar stedelijk' van Breda.

   

  Prinsenbeeks ommetje

  Er is, mede naar wens van de betrokken overheden, overleg gaande om het paadje op te nemen in wandelnetwerken. Maar het is eigenlijk al direct een stukje van het zesde 'ommetje' in de gemeente Breda en het eerste in Prinsenbeek. De Brabantse ommetjes zijn wandelrondjes van een uur (circa vijf kilometer) vanuit de bebouwde kom naar het groen. Ons Prinsenbeeks ommetje kan bijvoorbeeld gestart worden vanuit de omgeving van het scoutinggebouw aan het Moleneind, nabij de Vianendreef.

   

  Wat de Hooiberg betreft meteen een tip. Veel mensen kennen in het bos de weder opengestelde fraaie hoofdlaan tussen het Korenpad in het noorden en de Prinsendreef in het zuiden, maar langs de uiterste zuid- en de westrand van De Hooiberg is er een wandelspoor met mooie uitzichten.

   

  De heemkundekring spant zich voortdurend in om oude kerkepaadjes, zoals ook de Tuintjes en het Schipperenweike,  in ere te herstellen. De kring staat open voor suggesties. Piet Sloven maakt zich sterk voor initiatieven als het Heidreefke 'om onze kinderen gemakkelijker kennis te laten maken met 'natuur'. In de verwachting dat ze zo beter beseffen dat wij onze aarde niet zomaar kunnen opgebruiken en die het bewaren waard is voor volgende generaties.'

   

  Donderdag 17 januari 2019
  PrinsenbeekheidreefkewandelpadhooiberggemeenteStaatsbosbeheer
  • (Kaart: Heemkundekring Op de Beek)
  (Foto's; Piet Sloven)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties