KPN upgrade 728
  1. Breda moet bezuinigen

    De stad moet onderhouden worden, de bewoners worden ouder en Breda groeit. Bovendien bezuinigt het Rijk 3 miljard euro op het gemeentefonds. Dat maakt dat het college van burgemeester en wethouders niet ontkomt aan bezuinigingen en onder meer een stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb), meldt de gemeente.

    In de Kadernota presenteert het college globale plannen voor 2025 en stuurt deze naar de gemeenteraad. Als de raad de Kadernota 2025 vaststelt, werkt de gemeente de plannen concreter uit naar een sluitende begroting.

     

    Breda heeft vanaf 2026 zo’n 30 miljoen euro minder inkomsten. En de gemeentelijke kosten nemen toe. Een greep uit maatregelen in de Kadernota 2025, volgens de gemeente:

    • OZB: de gemeente ontkomt er niet aan om in 2025 de OZB eenmalig te verhogen met 6 procent.
    • Sociaal domein: we helpen onze jeugd bij het creëren van kansen, bij een gezonde ontwikkeling en bij participatie in Breda. We maken wel scherpe keuzes, omdat gemeenten voor deze taken te weinig geld krijgen van het Rijk. Er komt nieuw Wmo-beleid, gebaseerd op zelfredzaamheid, preventie en sociale-rechtvaardigheid. Zelfredzaamheid wordt het uitgangspunt, met waar mogelijk, een wettelijke inkomensafhankelijke bijdrage voor hulp- en dienstverlening. Statushouders gaan vanaf 2025 gelijktijdig inburgeren én op weg naar werk. Er komt een nieuwe armoedeaanpak. En Breda gaat onnodige medicalisering tegen. Preventie, een gezonde levensstijl en duurzame oplossingen krijgen prioriteit.
    • Parkeren: er komen drie soort tarieven. Voor het centrum, voor de schil rond het centrum en voor de parkeergarages. In het centrum gaat het tarief naar € 2,70 per uur. Daarnaast worden tijdschema’s gelijkgetrokken, zodat er minder kans is op vergissingen.
    • Onderhoud openbare ruimte: de gemeente gaat onderzoeken wat nodig is om onze wegen, straten, openbare verlichting, riool, bomen, stedelijk groen en bruggen op een aanvaardbaar niveau te houden.
    • Leges: voor commerciële, grote evenementen en horeca worden leges geleidelijk kostendekkend. Kleine, lokale evenementen worden deels ontzien om gemeenschapszin en vrijwilligerswerk te stimuleren.
    • Gemeentelijke organisatie: de gemeente bespaart kosten en verhoogt productiviteit met datagestuurd werken, ICT en AI in te zetten en tijdelijke inhuur te verminderen.
    • Sportvoorzieningen: er is minder geld voor het onderhoud en een deel van het gemeentelijk vastgoed wordt verkocht.
    • Economie: de focus van Breda blijft op toegepaste technologie en creativiteit en het innovatiedistrict. Wie aansluit op deze ambities krijgt extra aandacht.
    • Cultuur: de gemeente blijft samen werken met kunstenaars en makers en bouwt aan een nieuw cultureel aanbod voor een aantrekkelijke stad.
    • Binnenstad: de gemeente verwacht dat ondernemers die profiteren van de binnenstad ook investeren en bijdragen aan de uitstraling en leefbaarheid van de binnenstad.

     

    Carla Kranenborg – van Eerd (financiën): ,,We hopen met heel ons hart dat het Rijk de bezuiniging terugdraait. Maar gebeurt dat niet, dan moeten we realistisch zijn. Dan hebben we de komende jaren minder geld te besteden. Dat doet pijn. Daarom spraken we als college over: wat móéten we doen, wat kunnen we ánders doen en wat wíllen we doen. Over rechtvaardigheid, wederkerigheid en zelfredzaamheid als belangrijke principes. Dit leidt tot duidelijke keuzes, gericht op wat Breda nodig heeft. Zo houden we op langere termijn onze inkomsten en uitgaven in balans én zorgen we ervoor zowel wij, als de generaties na ons, hier fijn kunnen wonen en werken.”

    Woensdag 29 mei 2024
    PrinsenbeekBredakadernotainkomstenbezuinigingen
    Deel dit artikel op:
    0
    [nexturl]
    Reacties