Groenrijk 728 kerst
 1. Beeks kerkepaadje ‘Ommetje Hooiberg’

  Het oude kerkepaadje Heidreefke is in ere hersteld en wordt ‘Ommetje Hooiberg’. Op donderdag 7 februari komt wethouder Paul de Beer het nieuwe Bredase 'ommetje' openen.
  Beeks kerkepaadje ‘Ommetje Hooiberg’
  (Kaartje: Heemkundekring Op de Beek)

  Door Heemkundekring Op de Beek

  In het westen van Prinsenbeek was er het Heidreefke, een recht zandig verbindingsdreefje met bomen, heg en een smal fietspad tussen de Hooiberg en de Zanddreef. De buurtbewoners aan beide zijden maakten daar gebruik van.

   

  De Hooiberg vormt een belangrijke schakel tussen het Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen/Zwartenberg aan de noordkant. Ook is het bos onderdeel van het planologische belevingsareaal 'Groen/water naar stedelijk' van Breda.

   

  Halverwege de vorige eeuw hebben de ruilverkavelingen veel veranderd in deze omgeving, waardoor veel infrastructuren (zoals het Heidreefke) teloor zijn gegaan. Zo werd dit Heidreefke door de ruilverkaveling ongeveer in het midden afgesloten; het oostelijke deel tot de Zanddreef kwam bij de nieuw ingedeelde percelen, het westelijke deel bleef bestaan en werd ‘doodlopend’.

   

  Toch groeide geleidelijk de inzichten dat 'natuur' en 'oud' ook waardevol zijn. De laatste restjes groen te bewaren en liever met elkaar te verbinden, maakte het zinvol te bekijken of dit ter plaatse ook mogelijk was. Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met 'groen' omdat dat bijdraagt aan gedachten van duurzaamheid, past helemaal bij die van natuurbeleving en herleving (heemkunde). Heemkundekring Op de Beek zet zich hiervoor al jaren in.

   

  Een werkgroep bestaande uit Piet Sloven, Peter Brabander en Ad van Melis nam contact op met de eigenaren van de betrokken percelen: Staatsbosbeheer en de Gemeente Breda. Het resultaat is dat nu het pad als eerste wandelrondje oftewel ‘ommetje’ in Prinsenbeek opgenomen wordt in het wandelnetwerk. De Brabantse ‘ommetjes’ zijn wandelrondjes van een uur (circa vijf kilometer) vanuit de bebouwde kom naar het groen.

   

  De officiele opening van 'Ommetje Hooiberg' op 7 februari vindt om 13.30 uur plaats aan de ingang van het Heidreefke komende van het Korenpad.

  Maandag 28 januari 2019
  PrinsenbeekHeidreefkeheemkundekring Op de Beekommetje
  Beeks kerkepaadje ‘Ommetje Hooiberg’
  (Kaartje: Heemkundekring Op de Beek)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties