Bart van den Oord – hovenier
Door Carmen Walman
Bart werkte op jonge leeftijd bij een aardbeienkweker in Prinsenbeek en wist toen al dat hij iets in het groen wilde gaan doen. Lekker buiten met de voeten in de modder. Na de hoveniersopleiding aan het Prinsentuin College in Breda en de opleiding Tuin- en Landschapsmanagement in Den Bosch ging hij bij een hovenier aan de slag.
Al gauw kwam Bart tot de conclusie dat hij voor zichzelf wilde beginnen. Het was begin 2009 dat hij als vierentwintigjarige de sprong in het diepe waagde. Vanuit het woonhuis van zijn ouders in Prinsenbeek, met slechts een bus, een aanhanger, schoffel, hark en een enorme passie voor het vak van hovenier is hij het avontuur aangegaan.
Het werk van hovenier is en blijft een ambacht. Ondanks verdergaande mechanisatie zijn vele werkzaamheden alleen handmatig uit te voeren. Het vak bestaat beslist uit meer dan alleen schoffelen. Het ontwerpen en aanleggen van tuinen, vijvers, zwembaden, pergola’s en bestratingen behoren allemaal tot de werkzaamheden. Een hovenier moet van al deze markten thuis zijn. (Planten)kennis en ervaring zijn daarbij van belang, maar ook het volgen van ontwikkelingen en trends. En de daaruit voortvloeiende toepassing van nieuwe materialen en technieken.
Milieuvriendelijk en duurzaam
Bart vindt het belangrijk dat het tuinieren op een milieuvriendelijke en duurzame manier gebeurt. Hij werkt bij voorkeur niet met chemische bestrijdingsmiddelen of met hardhout. Hij gebruikt liever lariks of douglashout. Ook probeert hij het gebruik van gereedschap met dieselmotoren tot een minimum te beperken.
Ambachtelijke werkplaats
Je zou kunnen zeggen dat het hoveniersbedrijf van Bart zich heeft ontwikkeld tot een ambachtelijke werkplaats. Niet alleen ervaren medewerkers krijgen er de kans en de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Ook de samenwerking met Prinsentuin in Breda (speciaal onderwijs) werpt z’n vruchten af. Inmiddels heeft Bart zestien medewerkers in dienst, met onder hen drie voormalige studenten van Prinsentuin. En één van hen heeft zich inmiddels tot leidinggevende weten op te werken. Een succesverhaal waar Bart terecht trots op is.
Bart heeft de keus gemaakt de zaterdagen met de jongens buiten mee te werken. Hij heeft om die reden iemand in dienst genomen, die onder meer de administratie en de planning voor zijn rekening neemt. Op deze manier blijft hij feeling houden met het werk en met de ontwikkelingen binnen het ambacht.
Je zou zeggen dat de lente een extra drukke tijd is voor de hovenier, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval; het is het hele jaar door aanpakken. En de vraag blijft maar toenemen. Wellicht omdat mensen in het coronatijdperk veel meer thuis zijn, thuis willen genieten. Dat vertaalt zich ook naar de (her)inrichting van de tuin.
Tuinontwerp
Het tuinontwerp van nu omvat veel meer onderdelen dan alleen groen en bestrating. Mensen kiezen ook graag voor een overkapping, tuinverlichting, waterpartijen, meerdere terrassen, een goede buitenwerkplek en een complete buitenkeuken. Inclusief alle technische voorzieningen, zoals wifi, een tv-aansluiting, een geluidssysteem en diverse soorten verwarming om het buitenseizoen te verlengen. Ook de vraag naar zwembaden neemt toe.
Groene daken en gevels
Een andere trend is een toenemende vraag naar groene daken. Bart heeft zich inmiddels gespecialiseerd in de aanleg van groene daken, maar ook in groene gevels, regenwatervoorziening en het vergroenen van de tuin. Daarnaast vraagt de klimaatverandering een optimale balans tussen groen en verharding. En vragen de zware regenbuien waar we tegenwoordig steeds vaker mee te maken hebben om een goed regenbuffer- en infiltratiesysteem.
Een hovenier verricht daarmee een breed scala aan werkzaamheden en is niet in alles even gespecialiseerd. Dat geldt ook voor Bart. Hij is op de hoogte van de ontwikkelingen, (gemeentelijke) regels en voorschriften en vergaart de benodigde kennis en kunde. Maar voor zaken die zo specialistisch zijn als het aanleggen van een zwembad gaat hij de samenwerking aan met een ander bedrijf. Voor toenemende vragen op een bepaald gebied neemt hij zo nodig zelf een expert in dienst.
Bart geniet van het uitoefenen van zijn ambacht, van de bijzondere projecten die hij samen met zijn medewerkers mag realiseren. Als voorbeeld noemt hij het ontwerpen en aanleggen van de voor- en achtertuinen met veranda’s en opritten van drie aaneengeschakelde woningen.
Kinderen
Hij viert volgend jaar nog het 12,5 jarig bestaan van zijn bedrijf, een mijlpaal. Maar het verontrust hem wel dat veel kinderen tegenwoordig weinig binding met de natuur hebben. Ze brengen vaak meer tijd door achter de spelcomputer dan buiten. Hij is dan ook stellig van plan om zijn groene passie op zijn eigen kinderen over te brengen.
Hoewel Bart z’n bedrijf net over de gemeentegrens van Prinsenbeek heeft voortgezet, is en blijft hij een Bekenaar in hart en nieren. Net als vele ondernemers in het dorp steunt hij het verenigingsleven hier, niet alleen door een sponsorbijdrage, maar ook door het uitlenen van materialen. En dat is wat hem betreft ook gelijk de kracht van Prinsenbeek. Men weet elkaar te vinden en men steunt elkaar daar waar mogelijk.