Trined 728
 1. BAM Wonen renoveert 98 woningen

  Tot de zomer worden in de Vaandelstraat, Banierstraat, Vianendreef en Sinopelhof in Prinsenbeek 98 woningen verduurzaamd, vertelt Erwin de Kaper, senior projectleider renovatie van BAM Wonen. Zijn organisatie voert het werk uit in opdracht van eigenaar pensioenfonds PMT en vermogensbeheerder MN.
  • (Foto: BAM Wonen)
  • (Foto: BAM Wonen)
  • (Foto: BAM Wonen)

  De voorbereidingen waren al maanden bezig, maar sinds vorige week is goed te zien dat er wordt gewerkt. In de Banierstraat staat inmiddels een blok van vijf woningen in de steigers.

   

  Voorafgaand aan de start organiseert BAM Wonen ook altijd een opruimdag. Die was vorige week. Samen met bewoners voeren medewerkers van BAM Wonen dan al het overtollige huisraad af. Iedereen kan zijn zolder en tuin even opruimen, aldus De Kaper, die dat een leuk contactmoment met de bewoners noemt. ,,En zo creëren we ruimte, voor zowel de bewoners als voor onszelf.’’

   

  Bewoond

  Voor aanvang van het werk zijn al verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd en ook met bewoners individueel zijn gesprekken gevoerd. Tijdens de renovatie zelf blijven de bewoners in hun huizen wonen. Terwijl er toch het nodige moet gebeuren.

   

  Zo wordt het dak vervangen en geïsoleerd, komen er nieuwe goten en dakramen. Waar nodig wordt de cv-ketel vervangen door een hoogrendementsketel. Ook krijgen de woningen spouwmuurisolatie, wordt enkel glas vervangen door HR++ dubbelglas. Verder worden het ventilatiesysteem en de tochtdichting vervangen en wordt er vloerisolatie in de kruipruimte aangebracht. Schoorstenen worden hersteld, slecht voegwerk wordt vernieuwd en houtrot hersteld. Ook worden de woningen geschilderd.

   

  Doorzonwoningen

  Volgens De Kaper gaat het om zogenaamde doorzonwoningen, waarvan er in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Nederland zo’n drie miljoen zijn gebouwd. Allemaal huizen die te maken hebben met de problemen van matige isolatie. Voor deze eigenaar heeft BAM Wonen er sinds 2012 in het hele land inmiddels zo’n 1.500 verduurzaamd. ,,We zijn gewend om te werken in bewoonde situatie.’’ Zes jaar geleden hebben ze elders in Prinsenbeek ook al 38 woningen op deze wijze gerenoveerd.

   

  De kosten van de renovatie worden deels doorberekend middels een huurverhoging. ,,Maar die is lager dan de energieopbrengst; de maandelijkse lasten voor de bewoners komen lager uit’’, verzekert de projectleider.

   

  Aanspreekpunt

  Het werk aan een woonblok duurt ongeveer vier tot vijf weken. In die periode is dagelijks een ploeg van zo’n vijfendertig mensen aan het werk. De bewoners kunnen met vragen en opmerkingen altijd terecht bij de uitvoerder. Hij is hun aanspreekpunt, aldus De Kaper. In de Sinopelhof is een woning ingericht als kantoor.

  Woensdag 15 januari 2020
  PrinsenbeekBAM Wonenrenovatiewoningenverduurzamen
  • (Foto: BAM Wonen)
  • (Foto: BAM Wonen)
  • (Foto: BAM Wonen)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.