Groenrijk 728 kerst
 1. ‘Altijd weer wat wijzer naar huis’

  ,,Het is eigenlijk een constante uitwisseling van kennis. Iedereen weet immers wel iets, al is het over zijn buurt of straat. Je gaat altijd weer wijzer naar huis’’, aldus Anton Machielsen, die dit jaar de organisatie van de zomerse buurtmiddagen van Heemkundekring Op de Beek heeft overgenomen van Wout Timmers.

  Dit vijftiende seizoen voor het eerst geen wisselende locaties, maar bij Museum De Rijf aan de Brielsedreef. Dit heeft vooral een praktische reden, vertelt Annie Watzeels, die samen met Carla Nooren voor de gastvrije ontvangst zorgt. Hier hebben ze immers alles bij de hand en zo hoeven ze niet met de koffie en thee op pad. Anton Machielsen haast zich te zeggen dat zijn bijdrage aan de organisatie van de buurtmiddagen daarmee maar beperkt is. Zeker omdat eigenaar Jan Smits van het museumterrein ook nog helpt om iedereen zich welkom te laten voelen.

   

  En met de weersomstandigheden deze zomer kwam dat toevallig nog extra goed uit, want drie van de vier keer was het binnen te doen. Slechts één keer kon het buiten op het erf. Deze donderdagmiddag zitten er zestien gasten in de ontvangstruimte van het museum. En aan gespreksstof is duidelijk geen gebrek, iets wat Anton Machielsen wel bevalt. Hij had er over nagedacht om bepaalde onderwerpen aan te snijden, maar laat het toch toch liever maar gebeuren, zonder de gezelligheid te onderbreken.

   

  Antieke apparaten

  Wat later in de middag heeft hij toch nog een vraag voor de gasten. Hij heeft twee antieke apparaten meegebracht en wil van hen weten waarvoor die dienen. Het duurt even, maar dan lijkt een groepje van een paar man het erover eens dat één van de twee dient om een zeis te haren. Over het doel van het andere voorwerp lopen de meningen uiteen.

   

  Piet de Nijs was ooit initiatiefnemer van de Beekse buurtmiddagen, waar iedereen gezellig bij kan komen zitten. Om onder het genot van een gratis kop koffie of thee van gedachten te wisselen over uiteenlopende onderwerpen, meestal samenhangend met het dorp en de bewoners. Deze traditie wordt volgend jaar voortgezet.

  Donderdag 26 augustus 2021
  PrinsenbeekbuurtenHeemkundekring Op de BeekMuseum De Rijf
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties