Groenrijk 72 111120
 1. Voortaan Clazina Biemanserf

  Woningbouwproject Biemanshof aan de Beeksestraat 53 in Prinsenbeek heeft een nieuwe naam gekregen. Voortaan heet het Clazina Biemanserf. Dit is tevens de naam van de voorziene doodlopende straat vanuit de Beeksestraat naar het achterterrein.
  • (Foto: Uit nieuwsbrief Vexpro)
  • (Archieffoto)

  Dit meldt ontwikkelaar Vexpro in een nieuwsbrief voor omwonenden van het plan op de hoek van de Pater Rommelaan. De ontwikkelaar wil op het 2.800 m² grote terrein vijf patiowoningen en vier appartementen bouwen.

   

  De straatnaam is vanuit een gemeentelijke werkgroep tot stand gekomen en door het Dorpsplatform Prinsenbeek en Heemkundekring Op de Beek akkoord bevonden, meldt de ontwikkelaar.

   

  Wat de bouw betreft zijn het concept ontwerpbestemmingsplan en de aanvraag omgevingsvergunning bouw nu in de laatste fase van de beoordeling door de gemeente, volgens de ontwikkelaar. Eveline Vermeer van Vexpro verwacht op korte termijn te kunnen melden wanneer beide ter inzage worden gelegd en de bewoners middels een informatieavond nader worden geïnformeerd.  

   

  Momenteel wordt de bestaande woning van binnen gestript en gereedgemaakt voor sloop. Vermeer verwacht dat dit maximaal twee weken in beslag zal nemen. Binnenkort wordt ook nader archeologisch onderzoek uitgevoerd op het achterterrein.

   

  Clazina Biemans (Zr. Philothea)

  Heemkundekring Op de beek had een voorstel ontvangen om één of meer ‘missiezusters’ in Prinsenbeek te eren met een straatnaam. Hiertussen was de Beekse missiezuster Clazina Biemans opgevallen, schrijft Vexpro in de nieuwsbrief, waar ook de volgende toelichting wordt gegeven:

   

  Philothea (God liefhebbende ziel) is de titel van een in 1609 uitgegeven boek van brieven van Franciscus van Sales aan Louise de Charmoisy te Annecy. 

   

  Volgens de Heemkundekring geboren op 18-10-1885 te Beek (Gemeente Princenhage), Overveldsestraat 23. Uit haar geboorteakte (en nog wat andere gegevens uit het bevolkingsregister) blijkt haar geboortedatum 01-10-1885.

   

  Clazina Biemans trad op 7 september 1910 in als Religieuze Recollectine Penitente van de Reguliere Derde Orde van den H. Franscicus van Assisië der Congregatie van de Zusters der H. Elisabeth, Menno van Coehoornstraat 1 in Breda. Zij ontving het H. Kleed op 15-10-1910 en deed haar H. Professie op 15-9-1912. Ze vertrok op 29-8-1925 naar Medan (Sumatra/Indonesië) en werkte daar als ziekenverpleegster. Clazina Biemans, oftewel zuster Philothea, overleed op 13-3-1943 in het interneringskamp te Brastagië, Sumatra.

  Dinsdag 19 januari 2021
  PrinsenbeekwoningbouwprojectClazina BiemanserfmissiezusterVexpro
  • (Foto: Uit nieuwsbrief Vexpro)
  • (Archieffoto)
  0
  Reacties