Regiobank bedrijfshypotheek 728
 1. Voorbereidingen bouw windmolens

  Aan de noordkant van Prinsenbeek worden dit jaar grote windturbines gebouwd. Net over de Mark zes exemplaren van Windpark Zonzeel en iets zuidelijker bij de rioolwaterzuivering twee van Windpark Nieuwveer. De afgelopen maanden is al gestart met voorbereidende grondwerkzaamheden. Dit jaar worden de windmolens ook zichtbaar in het landschap.
  • (Plattegrond: www.energiea16.nl)

  Dit meldt Energie A16 in een nieuwsbrief, waarin ook wordt uitgelegd hoe de planning eruit ziet. De projecten maken deel uit van Energie A16, waarin de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert samenwerken om 28 windmolens te realiseren in acht windparken tussen Moerdijk en de Belgische grens.

   

  Zonzeel

  Voor Windpark Zonzeel staat op 17 januari een digitale informatieavond over de bouwwerkzaamheden gepland (www.windparkzonzeel.nl).

   

  De zes windmolens in Windpark Zonzeel komen bij de kruising van de A16 en A59. Bij het knooppunt Zonzeel werken Eneco, Traais Energie Collectief (TEC) en Pure Energie samen. Tot en met augustus staan hier voorbereidingen en grondwerkzaamheden gepland, van juli tot en met november transport en bouw en in december zouden de turbines in gebruik moeten worden genomen.

   

  Het zijn windmolens met een ashoogte van 135 meter en een tiphoogte van 210 meter. Ze leveren jaarlijks naar verwachting ruim 16,5 tot 17 miljoen MWh per jaar per turbine op, is te lezen op de projectwebsite. Dat betekent dat het gehele windpark jaarlijks de energie kan opwekken voor bijna 30.000 huishoudens. Het windpark draagt daarmee bij aan de duurzame energieambitie van provincie Noord-Brabant om in 2050 energieneutraal te zijn, meldt de projectorganisatie.

   

  Nieuwveer

  Het project Nieuwveer bestaat uit twee windmolens met eveneens een tiphoogte van 210 meter. Die worden ontwikkeld door Nieuwveer BV. Ook hier vinden tot en met augustus voorbereidende en grondwerkzaamheden plaats. Die omvatten onder meer de aanleg van toegangswegen en kraanopstelplaatsen, het gereed maken van de bekabeling, en het aanleggen van andere tijdelijke voorzieningen voor de bouwperiode. Transport en bouw staan gepland van september tot en met december. In januari 2023 zou dit windpark in gebruik moeten worden genomen.

   

  Zonzeel en Nieuwveer maken deel uit van Energie A16, waarin de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert samenwerken om met 28 windmolens schone energie op te wekken. Naar schatting een vermogen dat gelijk staat aan het verbruik van minimaal 100.000 huishoudens. Het gaat om de windparken, van noord naar zuid: Klaverspoor (6 turbines), Streepland (3), Zonzeel (6), Nieuwveer (2), Galder (3), Hazeldonk Oost (2) Hazeldonk Wet (5) en De Waaijenberg (1).

   

  In 2019 hebben de provincie Noord-Brabant, betrokken gemeentes, ontwikkelaars, belangenorganisaties, stichtingen en Bredase wijk- en dorpsraden hun handtekening gezet onder het ‘Convenant Energie A16’. Partijen spraken af dat 25 procent van de winst uit de windmolens wordt geïnvesteerd in projecten binnen de gemeentegrenzen om de energietransitie in de A16-zone te versnellen. Per betrokken gemeente is er een lokale stichting die bepaalt welke projecten gefinancierd worden, in Breda loopt dit via de gemeente. Ook vier wijk- en dorpsraden, waaronder het Dorpsplatform Prinsenbeek, zijn betrokken. Voor Prinsenbeek zijn nog geen concrete projecten, wel wordt onderzoek gedaan naar zonnepanelen op het dak van het kerkgebouw.

   

  Dinsdag 11 januari 2022
  Prinsenbeekenergie A16windmolensGemeente BredaZundertMoerdijkDrimmelen
  • (Plattegrond: www.energiea16.nl)
  0
  Reacties