Groenrijk 728 sept
 1. Voorbereiding bouwspektakel Markt

  Op de Markt in Prinsenbeek wordt vandaag een 700 tons hijskraan opgebouwd. Woensdag en donderdag gaat woningbouwfabriek Homes Factory in het dorpscentrum de helft van een wooncomplex met acht appartementen neerzetten. Het project van ontwikkelaar Vastlab en Bouwbedrijf Boot komt op de plek waar in mei de pastorie is gesloopt.
  • Foto: Cor Oomen.

  Het is een spectaculair gezicht, vinden de toeschouwers die achter hekken staan te kijken. Een flink deel van de parkeerplaats is afgezet voor de vrachtwagens en grote onderdelen waarmee kraanbedrijf M.J. van Riel naar Prinsenbeek is gekomen. Woensdag en donderdag gaat de 45 meter hoge hijskraan units van 65 ton plaatsen, vertelt Rob Bos van het bedrijf. Donderdagavond breken ze de kraan weer af.

   

  Nachtelijk transport

  De prefab delen van het appartementencomplex worden de komende nacht vanuit de fabriek van Homes Factory op industrieterrein Moerdijk naar Prinsenbeek getransporteerd. Vanwege het uitzonderlijke vervoer mag dit alleen ’s nachts, vertelt Angelique Boot, die samen met Susanne Swinkels van Vastlab de directie van de woningbouwfabriek vormt.

   

  Het appartementencomplex wordt grotendeel in modules gebouwd in de fabriek. Het gaat hier niet om het bekende prefab bouwen, maar om 3D-modulair bouwen. Dit houdt in dat de elementen van wanden, vloeren en gevels al aan elkaar vastzitten. De drieëntwintig modules worden in twee series geplaatst. Woensdag en donderdag de eerste elf.

   

  Over tien weken volgen de laatste twaalf, inclusief de balkons. Zodra die aan elkaar zijn bevestigd, zijn de woningen klaar. Daarna zijn er nog enkele weken nodig voor de gebruikelijke afwerking, met onder meer het plaatsen van keukens.

   

  Het werk loopt hiermee wat achter op de planning. Eerder was gemeld dat begin juli al het eerste deel van het gebouw zou zijn opgebouwd. Maar het is het eerste project van Homes Factory, verklaart Boot. ,,Dat het wat langer duurde, had te maken met een vergunning en de hectiek van de markt. Het moet ook goed zijn; daarvoor hebben we de tijd genomen.’’

   

  Homes Factory

  Homes Factory is een initiatief van projectontwikkelaar Vastlab en Bouwbedrijf Boot en is voortgekomen uit de zoektocht naar oplossingen voor bouwen in tijden van woningnood, vertelt Boot. ,,Dit betekent sneller bouwen, maar ook letten op klimaat en duurzaamheid. Binnen heb je dat beter onder controle dan op een traditionele bouwplaats.’’ Er is al veel belangstelling voor hetgeen Vaslab kan bieden, aldus Boot, die aangeeft al meerder projecten in de planning te hebben. Ook personeel is enthousiast, merken ze. Er werken op het moment tussen de tien en vijftien mensen in de fabriek.

  Dinsdag 07 september 2021
  Prinsenbeekappartementencomplexmodulair bouwenVastlabHomes Factory
  • Foto: Cor Oomen.
  0
  Reacties