Groenrijk 728 100920
 1. Verbouwing kerk bijna klaar

  De verbouwing van kerk OLV ten Hemelopneming in Prinsenbeek is bijna klaar. Inpandig heeft het ruim vijftig jaar oude godshuis een ware facelift ondergaan, om extra plek te creëren voor de activiteiten die tot nu plaatsvonden in de pastorie. Waarbij de centrale ruimte voor de vieringen zelf kleiner is geworden, maar voor het oog niet ingrijpend is gewijzigd.

  Ook de akoestiek is gelijk gebleven, vertelt Ronald Witte van het bestuur van Parochie Heilige Maria Magdalena, die trots is op het resultaat met veel extra en lichte werkruimtes.

   

  De verbouwing is bekostigd uit de opbrengst van de verkoop van de pastorie aan projectontwikkelaar Vastlab, die op die locatie appartementen gaat bouwen. Welk bedrag ermee was gemoeid, wordt niet bekendgemaakt. Om de verbouwkosten zoveel mogelijk te drukken, hebben vrijwilligers taken van de aannemer overgenomen. ,,We zijn de vrijwilligersploeg dan ook heel dankbaar’’, aldus Witte. Sinds de eerste plannen ruim vijf jaar geleden waren de kosten flink gestegen, legt hij uit. ,,Door de inzet van de vrijwilligers konden we binnen het bouwbudget blijven, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. En hebben we ook nog wat extra dingen kunnen doen, zoals de restauratie van het raam van De Engelbewaarder.’’

   

  Atelier2Architecten heeft aan beide zijden van het kerkgebouw ruimtes ontworpen voor onder meer secretariaat, werkkamers, huiskamer en dagkapel. Er is gekozen voor een inpandige pastorie vanwege het teruglopen van kerkbezoek en financiële bijdragen van parochianen. Zo kon geld worden bespaard op onderhoud.

   

  Voortaan kunnen er nog 310 in plaats van 520 bezoekers plaatsnemen in de overgebleven kerkbanken. Hiermee wordt de ruimte efficiënter gebruikt. Van de ongeveer 4.000 parochianen van de voormalige Prinsenbeekse katholieke kerkgemeenschap zaten er voor de verbouwing op een gewone zondag immers gemiddeld zo’n 160 in de kerk.

   

  Oude materialen

  Ronald Witte toont de vernieuwingen. ,,We hebben waar mogelijk gebruik gemaakt van oude materialen’’, vertelt hij, wijzend naar de ingebouwde kasten voor misboekjes gemaakt van overtollige kerkbanken. Verder is er veel glas en zijn stalen kozijnen geplaatst, zoals ook al in het bestaande gebouw toegepast. En het is energiezuinig. Als later de zonnepanelen op het dak van de kerk een feit zijn, zelfs energie-neutraal.

   

  De pui aan de zijde van het kerkplein is zo’n twee meter naar buiten uitgebouwd, waardoor een grotere ontvangstruimte is gecreëerd. Met nog maar één in plaats van drie deuren bij de entree, waardoor er aan beide zijden meer bruikbare ruimte overblijft.

   

  Bij binnenkomst meteen links is een ruime pantry. Iets verder doorlopen aan de linkerkant bevinden zich de ruimtes voor het secretariaat van de hele parochie Heilige Maria Magdalena. De biechtstoel is hier een schuifpui, net als op twee andere plekken. Verder door bevindt zich dan de werkkamer van de pastoors.

   

  Dagkapel

  Aan de rechterzijde bij binnenkomst langs het kerkplein bevinden zich twee toiletten. Verderop treft men de dagkapel voor kleine vieringen. Met op de plek van de biechtstoel het raam van vroegere kleuterschool De Engelbewaarder. Aansluitend bevindt zich de ‘huiskamer’ van de parochie, met eveneens een keukentje.

   

  Bij binnenkomst vanaf het kerkplein rechtdoor betreedt de bezoeker het vertrouwde deel voor de vieringen. Dat loopt van achter naar voor steeds breder uit. De wanden aan de zijkant zijn bedekt met een soort van damwandconstructie. Hierop zal de Kruisweg weer een plek krijgen. De tegel- en betonvloer zijn vervangen voor een troffelvloer. Vanaf voorste kerkbanken tot de sacristie zijn er geen veranderingen doorgevoerd. Ook aan het orgelbordes is niets gewijzigd.

   

  Openingsviering

  Hoewel er nog het nodige moet gebeuren, verwacht Witte dat begin september de openingsviering kan plaatsvinden. Of dan op dezelfde opkomst mag worden gerekend als in de periode voorafgaand aan zes maanden verbouwing en corona durft hij niet te zeggen. ,,Maar daar heb ik wel vertrouwen in.’’

  Dinsdag 04 augustus 2020
  Prinsenbeekkerk OLV ten HemelopnemingverbouwingParochie Heilige Maria Magdalena
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.