1. Trottoir Beeksestraat voldoende toegankelijk

  Het aangelegde trottoir in de Beeksestraat in Prinsenbeek voldoet in zijn geheel aan de richtlijn voor toegankelijkheid, maar ter hoogte van de behouden bomen gaat het om de minimale trottoirbreedte.  Dit antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Breda op vragen van de CDA-fractie in de gemeenteraad.
  Trottoir Beeksestraat voldoende toegankelijk

  Raadslid Marc van Oosterbosch wilde weten of het college onderschrijft dat het nieuwe gedeelte van de straat voor mensen met een hulpmiddel of een beperking moeilijk tot niet toegankelijk is.

   

  Bij het onderhoud van de straat heeft de gemeente gezocht naar de balans tussen het behoud van de bomen, de toegankelijkheid en het realiseren van een trottoir zonder wortelopdruk. Daarom is ter hoogte van de bestaande gezonde bomen gekozen een stoep van minimale breedte conform de richtlijn, aldus het college.

   

  Door de weg te versmallen is er ruimte ontstaan om een nieuw trottoir te realiseren aan de straatzijde, met het profiel: boom - trottoir – weg, schrijft het college. Aan de zijde van de woningen is de verharding weggehaald, zodat de bomen hier groeiruimte krijgen. ‘De trottoirbreedte is op deze locaties 120 cm, wat aansluit op de minimale richtlijn en zo hebben we dus veel van de bomen kunnen behouden.’

   

  Daarnaast is er volgens de richtlijnen voor toegankelijkheid puntvernauwing toegestaan tot 90 cm ter hoogte van bijvoorbeeld lantaarnpalen of andere smalle objecten, stelt het college. De lantaarnpalen aan de Beeksestraat moeten overigens nog worden verzet, wat de toegankelijkheid ten goede zal komen, belooft het college.

   

  Op een aantal punten kon de gemeente geen trottoir van 120 cm realiseren. Hier zijn bomen gekapt. ‘Op de locaties waar de boomstructuur al gaten kende, hebben we een ander profiel toegepast. Dit profiel willen we in de toekomst, als er bomen wegvallen omdat de conditie achteruit gaat, in de gehele Beeksestraat aanleggen. Dit profiel bestaat uit een breder trottoir, met tussen het trottoir en de rijbaan een groenvak met bomen.’

  Zaterdag 04 juli 2020
  PrinsenbeekPrinsenbeekBeeksestraattrottoirGemeente Breda
  Trottoir Beeksestraat voldoende toegankelijk
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.