Groenrijk zomergoed 728
 1. Ode aan Poolse strijders die Prinsen-beek hebben bevrijd

  Onmiddellijk na de twee minuten stilte maandagavond stapte Mos Mosqueira (19) naar buiten om in de tuin van zijn opa en oma aan de Kapelstraat in Prinsenbeek het Poolse volkslied te zingen en te spelen op zijn accordeon. Dat deed de blinde Havo-scholier omdat hij vindt dat het Poolse volkslied hoort bij de herdenking op 4 mei in Prinsenbeek.
  Ode aan Poolse strijders die Prinsen-beek hebben bevrijd

  Verschillende buren en omwonenden kwamen luisteren. Vanaf de stoep waren zij getuigen van deze mooie 'ode aan de Poolse strijders die Prinsenbeek hebben bevrijd'. (Voor een filmpje: klik hier).

   

  Traditioneel speelt Amor Musae op 4 mei het Poolse volkslied tijdens de plechtigheid bij de Vredeskapel. Die kon vanwege de coronamaatregelen niet plaatsvinden. Daarom bedacht de muzikale scholier dat hij er dit keer voor zou zorgen. Niet in de laatste plaats omdat hij het lied miste tijdens de officiële herdenking van de bevrijding van Beek vorig jaar oktober.

   

  Mos is altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis, en in het bijzonder de bevrijding van Prinsenbeek door de Poolse strijdkrachten. Op dit moment werkt hij aan een profielwerkstuk over Poolse strijders in de Tweede Wereldoorlog.

   

  Hij vertelt dat hij als kleine jongen al in aanraking kwam met de Dodenherdenking. ,,Toen ik in de voortuin van mijn opa en oma in de Kapelstraat zat en Amor Musae hoorde spelen bij de Vredeskapel. Ik had nog geen idee wat dat was. Mijn moeder heeft toen uitgelegd waarom wij twee minuten stil moesten zijn om acht uur ’s avonds, en waarom wij een dodenherdenking hadden...omdat ooit de Duitsers hier de baas waren en toen kwamen de Polen en die hebben de Duitsers weggejaagd. Zo zei mijn moeder het toen. Over de Poolse bevrijders hoorde ik dus eerder dan over de andere bevrijders, de Amerikanen, de Canadezen en de Britten.’’

   

  Sinds 2011 is de jonge Bekenaar aanwezig bij de dodenherdenking in het dorp. Eerst alleen vanaf het moment van de stille tocht van de Markt naar de Vredeskapel met de Marsch Funèbre. En sinds 2015 ook bij de oecumenische dienst in de kerk (vandaag online via deze link). ,,Ik ben gewend dat ze bij officiële bijeenkomsten over de Tweede Wereldoorlog in Prinsenbeek altijd het Poolse volkslied ten gehore brengen, maar vorig jaar, op 30 oktober, gebeurde dat niet. Bij de Bredase vieringen werd het wel gespeeld, bijvoorbeeld tijdens de kranslegging bij het graf van generaal Stanislaw Maczek op 29 oktober 2019, op de dag dat Breda 75 jaar was bevrijd.’’

  Maandag 04 mei 2020
  Prinsenbeek4 meiDodenherdenkingPoolse volkslied
  Ode aan Poolse strijders die Prinsen-beek hebben bevrijd
  0
  Reacties