1. Opnieuw in actie voor Lesbos

  De Prinsenbeekse Marga Vermeulen kon bij het zien van de beelden van de vluchtelingen bij het afgebrande tentenkamp op het Griekse eiland Lesbos niet anders dan weer in actie komen. Met medewerking van Aarts Wijnen is ze nu een wijnactie gestart, om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de hulporganisatie Because We Carry.
  (Foto's: Marga Vermeulen)

  Marga zet zich sinds 2017 in voor de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos en is er inmiddels drie keer geweest. Om daar als vrijwilliger voor de Nederlandse hulporganisatie Because We Carry de handen uit de mouwen te steken in de vluchtelingenopvanglocaties Kara Tepe en Moria. Op 29 september zou ze weer die kant op gaan, maar het coronavirus zette daar een dikke streep doorheen.

   

  Brand

  Op 9 september legde een hevige brand de opvanglocatie Moria volledig in de as. ,,Duizenden kinderen, vrouwen en mannen verloren hun schamele bezit in de vlammenzee en leven sindsdien noodgedwongen op straat. Een aantal van hen is inmiddels overgebracht naar een nieuw, zeer sober en gesloten tentenkamp, niet wetend wat hen verder te wachten staat’’, aldus Marga, die naar eigen zeggen niet anders kon dan weer in actie komen.

   

  Because We Carry zet alle zeilen bij om deze mensen te helpen, vertelt ze. ,,Water en bananen worden uitgedeeld, moeders van kleine kindjes krijgen een paar luiers. In Nederland werden in allerijl 15.000 slaapzakken ingezameld, die per vliegtuig naar Lesbos gingen. Voor dit alles is geld nodig, veel geld.’’

   

  Wijnactie

  Marga is daarom met medewerking van Aarts Wijnen in Prinsenbeek een wijnactie gestart. ,,Om voor Because We Carry zoveel mogelijk geld in te zamelen. Van iedere verkochte fles wijn gaat 4 euro rechtstreeks naar Lesbos.’’

   

  Speciaal voor deze actie heeft ze een website gemaakt: www.bredavoorlesbos.nl, waarop alle informatie over de actie, de wijnen en de bestellijst zijn te vinden. Voor mensen die de actie graag willen steunen maar liever geen wijn bestellen, staan er op de website Tikkie-links, om zo een bedrag naar keuze te kunnen doneren.

   

  Marga gelooft in wat Anne Frank in haar dagboek schreef, zegt ze: ‘Niemand is ooit arm geworden van geven.’ ,,Iedere euro helpt om weer voor even een glimlach te toveren op het gezicht van een medemens op Lesbos!’’

   

  Marga Vermeulen is vanwege haar werk voor de Stichting Because We Carry één van de drie genomineerden voor de Bredase Vredesprijs. Die wordt vanwege corona pas volgend jaar uitgereikt.

  Woensdag 23 september 2020
  PrinsenbeekLesbosvluchtelingenactiebrand
  (Foto's: Marga Vermeulen)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.