Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
 1. Opening wandelpaden Weimeren

  Met een markering van ėėn van de nieuwe paden in Weimeren heeft Heemkundekring Op de Beek zaterdagochtend stilgestaan bij de start van het ontgraven van deze Prinsenbeekse polder. Maar vooral bij de gerealiseerde tijdelijke wandelroutes, nu de polder tijdens het werk aan project Noordrand Midden voor de veiligheid van de wandelaars deels is afgesloten.
  • Vlnr. Peter Brabander (maker bordje), Pim Monné (bestuurslid heemkundekring) en Ad van Melis (voorzitter heemkundekring).
  • Vlnr. Peter Brabander, Pim Monné en Piet Sloven (werkgroep Buitenheem).
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)

  Door Ad van Melis

  Met de werkgroep Buitenheem van Heemkundekring Op de Beek is wel samengewerkt om het verlies van het ‘Wandelrondje Polderweg’ te compenseren. Dat ommetje was bijna 7 kilometer en besloeg Polderweg-West > Polderweg-oost > Wandelkade > Nieuwveerweg > knp 25 > Brielsedreef > stukje Overveldsestraat > knp 23 > Halseweg > Polderweg.

   

  Nu is er onder meer de grotere wandeling om Weimeren van 8 kilometer. Die beslaat  De Hillen > Blokkenpad  > Trekpad langs de Mark  > Nieuwveerweg  > knp 24 bij café Elsakker > Dijkpad-oost > Polderweg-zuid > knp 25 > Brielsedreef > vroegere route naar Polderweg-west > Dijkpad-west > knp 61 > Bloemdijk langs de Halseweg-noord > De Hillen.

   

  De nummers zijn die van de nieuwe knooppunten van Wandelnet, want het hart van Weimeren met de binnendelen van de Polderweg en Wandelkade zijn vanaf nu gesloten voor wandelaars.

   

  Om de nieuwe paden te realiseren is er in een eerdere overlegfase een beginselkaart gemaakt met veel meer paden. Die kregen namen die veelal ontleend zijn aan het landschap en oude perceelnamen. Na een brede afweging zijn daaruit de bovengemelde paden gekozen voor de bouwfase van Weimeren.

   

  Samen met de projectorganisatie Noordrand-Midden heeft de Heemkundekring ervoor geijverd de kosten voor de nieuwe paden zo laag mogelijk te houden. De gemeente Breda heeft die kosten vervolgens ruimhartig voor haar rekening genomen.

   

  Het fraaie bordje ‘Blokkenpad’ (afgeleid van de door de heemkundekring gebruikte perceelsnaam) werd vervaardigd door natuurliefhebber Peter Brabander uit Prinsenbeek. 

   

  Voor een eerder artikel over de verschillende wandelpaden door Weimeren: klik hier.

   

  In Noordrand Midden werken Provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta en Staatsbosbeheer samen aan waterrijke natuurontwikkeling. Die omvat de natuurgebieden Weimeren, Strijpen/De Berk en Kelsdonk/Zwermlaken ten noorden van Etten-Leur en Prinsenbeek. Half november is gestart met het werk in Weimeren.

  Zaterdag 21 november 2020
  PrinsenbeekNoordrand MiddenwandelpadenHeemkundekring Op de Beek
  • Vlnr. Peter Brabander (maker bordje), Pim Monné (bestuurslid heemkundekring) en Ad van Melis (voorzitter heemkundekring).
  • Vlnr. Peter Brabander, Pim Monné en Piet Sloven (werkgroep Buitenheem).
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)
  0
  [nexturl]
  Reacties