Groenrijk kerst 2021
 1. Op weg naar Kindcentrum De Horizon

  Basisschool De Horizon in Prinsenbeek werd de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Met de renovatie verdween ook de muur tussen de school en Kober kinderopvang. Letterlijk en figuurlijk, volgens Alexander Geraedts, unitmanager bij Kober: ,,Nu ligt de weg vrij voor een kindcentrum waarin we intensief samenwerken.” Ofwel Kindcentrum De Horizon.
  Op weg naar Kindcentrum De Horizon
  Alexander Geraedts (l) en Frank Op de Beek. (Foto: Kober kinderopvang)

  Peuters en kleuters ravotten samen op het schoolplein. Pedagogisch medewerkers wippen voor overleg binnen in de teamruimte van de school. Een intern begeleider van school kijkt mee bij de peuteropvang om te onderzoeken hoe de warme overdracht van Kober naar school beter kan. Zo zien Alexander Geraedts en schooldirecteur Frank Op de Beek het graag. ,,Nu de school en de opvanglocaties van Kober fysiek met elkaar verbonden zijn, ligt er een uitstekende basis om kansen te pakken en samen een doorgaande leerlijn te ontwikkelen.’’

   

  Eén voorziening voor kinderen van nul tot dertien jaar

  Zo’n harmonieuze samenwerking in het belang van het kind is al langer hun droom. Ver voor de verbouwing werkten de twee een gezamenlijke visie uit: De Horizon als één voorziening voor kinderen van nul tot dertien jaar, waarin school, kinderopvang en zorginstellingen samenwerken. Met één pedagogische visie, één didactische aanpak, één aansluitend dagarrangement en één managementstructuur.

   

  ‘We hebben elkaar nodig’

  Geraedts: ,,Door corona kwamen de plannen tijdelijk ‘on hold’ te staan. De verbouwing zelf slokte uiteraard ook alle aandacht op. Al heeft de rompslomp die het met zich meebracht de samenwerking op de werkvloer juist versterkt.” ,,Precies’’, haakt Op de Beek aan. ,,Toen we met een aantal klassen omhoog zaten – geen plek! – stelde Kober groepsruimtes van de peuteropvang en de bso beschikbaar voor onderwijs.’’ Leerkrachten en pedagogisch medewerkers ontkwamen er niet aan goede afspraken te maken. En ondervonden in de praktijk hoe kinderopvang en onderwijs op elkaar aansluiten. ,,Je zág het begrip ontstaan; het besef dat we elkaar nodig hebben’’, aldus Geraedts.

   

  Soepel overgang

  Inmiddels vinden de school en Kober elkaar op meerdere vlakken. Op de Beek: ,,We spreken steeds meer één taal, werken samen op thema’s, versoepelen de overgang van peuteropvang naar school en werken aan goede zorg voor kinderen die om welke reden ook vastlopen in hun ontwikkeling. En we zijn heel blij met een pedagogisch medewerker van Kober die een aantal onderwijsarrangementen op school ondersteunt. Haar pedagogische kennis is van grote waarde.’’

   

  Startsein

  Of het kindcentrum al helemaal rond is? Nee, zo ver is het nog niet, benadrukken de heren. Maar nu de verbouwing achter de rug is en de coronacrisis voorbij lijkt, staan alle seinen op groen om hun ambities verder te realiseren. Op 2 mei 2022 bestaat de school 100 jaar; hét moment om als Kindcentrum De Horizon meer naar buiten te treden.

  Donderdag 30 september 2021
  Prinsenbeekbasisschool De HorizonKober kinderopvangKindcentrum De Horizon
  Op weg naar Kindcentrum De Horizon
  Alexander Geraedts (l) en Frank Op de Beek. (Foto: Kober kinderopvang)
  0
  Reacties