Groenrijk zomergoed
  1. Ondernemen met Buren

    Basile Lemaire is Bekenaar en raadslid voor het CDA Breda. Hij houdt u graag op de hoogte van de Bredase politiek en deelt zijn persoonlijke overwegingen. Zijn column van vandaag gaat over 'Ondernemen met Buren: samenwerking in ons buitengebied'.
    Ondernemen met Buren

    Basile Lemaire is Bekenaar en raadslid voor het CDA Breda. Hij houdt u graag op de hoogte van de Bredase politiek en deelt zijn persoonlijke overwegingen. Zijn column van vandaag gaat over 'Ondernemen met Buren: samenwerking in ons buitengebied'.


    Door Basile Lemaire
    Kort nadat het CDA mij had gevraagd om mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraad, volgde de vraag of ik mij ook wilde verdiepen in het buitengebied. Jarenlang had het CDA een agrariër als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad gehad. Maar het agrarisch werk is zwaar, vraagt veel tijd en het is steeds moeilijker om een tuinder, veehouder of kweker te vinden die in de gemeentepolitiek actief kan zijn.

    Ik heb er toen ‘ja' op gezegd. Agrarisch ondernemers hebben mij, samen met mensen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), snel alle ins en outs van de buitengebied-politiek bijgebracht. De complexiteit ervan viel me op: complexe Europese, landelijke maar vooral provinciale regelingen, waar vervolgens de gemeentelijke bestemmingsplannen nauw op aan moeten sluiten.


    Als oud-ondernemer schrok ik er van: veel meer dan andere ondernemers worden onze agrariërs geconfronteerd met regeltjes. Gelukkig staat onze agrarische sector niet stil. Enerzijds kenmerkt deze sector in onze gemeente zich als innovatief en duurzaam, anderzijds heeft de sector zelf ook een antwoord gevonden op de toenemende regelzucht van de overheid: het zogenaamde ‘Ondernemen met Buren'. Hierbij komt de agrarisch ondernemer in dialoog met zijn buren samen tot plannen voor vernieuwing, ontwikkeling of innovatie.


    Wil zo'n idee werken, dan moet de gemeente dat wel ondersteunen. En zo werd ‘Ondernemen met Buren' één van de speerpunten waar ik met het CDA de verkiezingen mee in ging. Toen de coalitie afgelopen zomer viel, was ik bang dat misschien ook ‘Ondernemen met Buren' zou sneuvelen. De afgelopen commissievergadering over het buitengebied bewees gelukkig het tegendeel. Het verhaal: een aspergekweker biedt aan andere agrariërs in één van zijn loodsen koel- en vriesruimte aan. Helaas dienen de buren van de kweker bezwaar in. Vervolgens zijn onze ambtenaren met de kweker en zijn buren het gesprek aan gegaan. Gezamenlijk is men toen tot een voor alle partijen acceptabele oplossing gekomen. Een oplossing die vervolgens heeft geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan.


    Ik vind dit een mooi voorbeeld van ‘Ondernemen met Buren' in de praktijk, waarin agrariërs samen met andere bewoners en samen met de gemeente komen tot een oplossing, waarbij de regels de oplossing volgen.


    Donderdag 29 oktober 2015
    PrinsenbeekCDAgemeenteraad Bredaraadslid
    Ondernemen met Buren
    Deel dit artikel op:
    0
    [nexturl]
    Reacties