groenrijk herfst 2022 728
 1. Marianne Jansen - Kledingreparatie ’t Naaldje

  In de rubriek over oude en nieuwe ambachten in Prinsenbeek vertelt Marianne Jansen over het werk van Kledingreparatie ’t Naaldje. Met de papieren van de costumière- en coupeuseopleiding op zak maakte ze van haar hobby haar beroep. Een ambacht dat vraagt om precisie en creativiteit.
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)

  Door Carmen Walman

  Het ambacht van kleermaker is al duizenden jaren oud. Het werd al beoefend ten tijde van de oude Grieken en Romeinen en naar alle waarschijnlijkheid ook al ver daarvoor. De kennis en kunde van patroontekenen en het naaien van stoffen kwam langzaam tot ontwikkeling in de 12e eeuw. Marianne Jansen heeft de beginselen van het ambacht geleerd bij de nonnen in Breda, inmiddels ruim veertig jaar geleden.

   

  In haar jeugd zag ze haar moeder samen met een vriendin kleding maken. En al gauw maakte ze zelf ook kleertjes voor haar beer en poppen. Met de hand welteverstaan. Haar eerste studiekeuze was de verpleging, maar het werd haar snel duidelijk dat dit niet de juiste keuze was. Op advies van haar vader is ze iets met de ‘naaldkunst’ gaan doen, en heeft ze de costumière- en coupeuse-opleiding gevolgd. Zo heeft Marianne van haar hobby haar beroep kunnen maken. En daar is ze haar vader tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

   

  Bruidsjurken

  Na de coupeuse-opleiding heeft Marianne zich uitgeleefd op het maken van onder andere bruidsjurken, maatkleding, bedrijfskleding, ballroom- en galajurken. Daarmee heeft ze een schat aan kennis en ervaring opgedaan. Met de komst van de kinderen werd het lastiger om met de vele meters stof, pailletten en kraaltjes in huis te werken en heeft ze ervoor gekozen om zich toe te leggen op  herstelwerkzaamheden. Kledingreparatie ’t Naaldje werd geboren. Een willekeurig gekozen naam. Het is dat er al een kledingreparatiebedrijf met de naam ‘De Schaar’ bestond, want dat was wat Marianne betreft ook een geschikte naam geweest.

   

  In de beginperiode werkte ze nog met een trapnaaimachine en werden zomen van jassen of colberts verstevigd met paardenhaar. Tegenwoordig staat er een moderne naaimachine in haar atelier, waarbij het naaivoetje zelfs kan worden bediend met het voetpedaal en voor het afknippen van de draad slechts één druk op de knop nodig is. Paardenhaar is inmiddels vervangen door plakvlieseline.

   

  Er zijn mensen die hun hele leven lang met één naaimachine kunnen doen. De levensduur van de naaimachine van Marianne is echter beperkt tot gemiddeld zeven jaar. Daarna is die zodanig versleten dat er niet meer mee te werken valt.

   

  Spandoeken voor NAC

  Spandoeken naaien voor NAC en andere verenigingen. Ook daar draaide de Prinsenbeekse haar handen niet voor om. Maar daar komt heel wat bij kijken. Voor het verwerken van deze grote lappen stof zijn meerdere mensen nodig, die de stoffen onder de industriële naaimachine door helpen begeleiden.  Deze werkzaamheden zijn ook niet helemaal zonder gevaar. Zo heeft ze zich met deze zware machine weleens in haar vinger genaaid. Omdat dit toch wel erg zwaar werk was, heeft ze besloten om hiermee te stoppen.

   

  De vakvrouw vindt het heerlijk om met haar handen bezig te zijn. Ook de variatie in haar werk vindt ze prettig. De ene dag gaat ze aan de slag met het vervangen van een rits, wat een behoorlijke klus kan zijn, de andere dag is ze bezig met het inkorten van de mouwen van een colbert. Spijkerbroeken waar men nog geen afscheid van kan nemen, voorziet ze van een lapje of een nieuwe rits. Zelfs voor het repareren van knuffels wordt een beroep op haar gedaan.

   

  Voor een deel kun je spreken van  seizoensgebonden werkzaamheden. Afgelopen zomer werden bijvoorbeeld diverse trouwjurken aangeboden met het verzoek deze op maat te maken en aan te passen. En als de winterjassen weer aan gaan, blijken mensen dat gat in die zak helemaal vergeten.

   

  Onzichtbaar vermaakt

  Met een te kleine jurk, een kriebelende kraag, een te lange of een te korte mouw, noem maar op. Hele generaties weten Marianne te vinden. Ze vindt het een uitdaging om een oplossing te bedenken voor een probleem. Om een kledingstuk weer passend, onzichtbaar vermaakt of gerepareerd aan de klant te kunnen overhandigen. Het vraagt doorzettingsvermogen, concentratie, creativiteit, kennis van materialen, ervaring en handvaardigheid. Met veel plezier pakt Marianne de volgende naaiklus weer op.

   

  Kledingreparatie ’t Naaldje aan de Kapelstraat 23 is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 12.00 uur en alle overige tijden na telefonische afspraak (tel. 076-5411543).

  Woensdag 16 december 2020
  Prinsenbeekcoupeusekledingreparatieambacht
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)
  0
  Reacties