Groenrijk vaderdag
 1. Livestream ontploffing vliegtuigbom

  De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) brengt vrijdag 31 juli om 14.00 uur de Duitse vliegtuigbom in de Prinsenbeekse polder Weimeren gecontroleerd tot ontploffing. Dit is te volgen via een livestram op de Facebookpagina van de Gemeente Breda.
  Livestream ontploffing vliegtuigbom
  (Foto: Gemeente Breda)

  Zo kan volgens de gemeente iedereen op veilige afstand en rekening houdend met de coronamaatregelen de explosie thuis volgen. Voor de Facebookpagina van de gemeente: klik hier.

   

  De bom uit de Tweede Wereldoorlog is daar eind mei gevonden. Meteen na de vondst heeft de EODD de ontsteking is onschadelijk gemaakt. Volgens de EOD kan de bom niet worden verplaatst en wordt die daarom ter plaatse tot ontploffing gebracht.

   

  Om tijdens de ontploffing de schokgolven te dempen, is de bom bedekt met 1.000m3 zand (ongeveer zeven meter hoog). Ook werd de veengrond rondom de bom afgegraven en opgevuld met zand. Hierdoor ontstaan er volgens de gemeente tijdens de ontploffing alleen voelbare trillingen in de directe omgeving met een straal van maximaal 450 meter. Tijdens de ontploffing mogen in een straal van 250 meter rondom de bom geen mensen en dieren aanwezig zijn.

   

  Het ruim 75 jaar oude explosief is gevonden tijdens het onderzoek ter voorbereiding van het natuurproject Noordrand Midden van Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta en Provincie Noord-Brabant. De bom met een omvang van 1,5 meter bij 50 centimeter bevat 250 kilo springstof; hij lag zo’n 40 à 50 centimeter diep in de grond. Inmiddels is deze begraven onder een berg zand van zeven meter hoog. Voor een eerder bericht over dit onderwerp: klik hier.

  Donderdag 30 juli 2020
  PrinsenbeekvliegtuigbomontploffingEODD
  Livestream ontploffing vliegtuigbom
  (Foto: Gemeente Breda)
  0
  Reacties