1. 'Laatste avondmaal' in kunstexpo Nispenhoeve

  (Foto's; De Nispenhoeve)
  In de Vlaamse schuur van De Nispenhoeve in Prinsenbeek is vanaf Goede Vrijdag een nieuwe kunstexpositie te bewonderen. Met onder meer het schilderij ‘Het laatste avondmaal’ van de Rus Raoef Mamedov.

  Door De Nispenhoeve

  In de dagen voor Pasen zit Jezus aan zijn laatste avondmaal. Een lange tafel met brood en wijn. Jezus verrast zijn apostelen met de melding dat een van hen hem gaat verraden. De apostelen geloven het niet en tonen hun onwetendheid, verbazing en angst. Judas begrijpt niet hoe zijn plan is doorzien. Jezus kijkt naar binnen, zijn ogen terneergeslagen.

   

  In de Santa Maria della Grazie is ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci in 1498 vervolmaakt. In de loop van de eeuwen is het werk meermaals gekopieerd. De Rus Raoef Mamedov heeft in 1998 zijn ‘Laatste avondmaal’gemaakt. In dezelfde compositie toont hij de emoties van de apostelen. Voor hem zijn die emoties herinneringen aan zijn werk in een instelling voor geesteszieken.

   

  Mamedov is opgeleid als regisseur en heeft scherp oog voor drama en mimiek. Zijn fotografische werk is indrukwekkend en meeslepend. Jezus en de apostelen zijn uitgebeeld door mensen met het syndroom van Down. ,,Zij zijn mijn artiesten met pure emotie.’’

   

  Het kunstwerk raakt bezoekers. Mensen zijn verbluft, genieten lang van de bijzondere balans, emoties en de lange tafel. De Vlaamse schuur van galerie De Nispenhoeve, is een passend historisch decor.

   

  Mieke Robben

  Naast het werk van Mamedov zijn er schilderijen te bewonderen van Mieke Robben. In haar atelier in het Ginneken schildert ze gelaagd, kleurrijk en complex. In de loop van de jaren ontwikkelde ze een eigen stijl met tegenstellingen als precies en los, detail en suggestief, transparant en pasteus. In vrijwel al haar werken is de warmte van kleuren leidend. Haar kwaliteit is landelijk gekend.

   

  Mieke laat haar grote talent en creativiteit zien aan de hand van elf portretten van dirigenten en mooie vrouwen en mannen. ,,When I know your soul, I will paint your eyes.’’

   

  Aleid Uhl

  De derde kunstenares is Aleid Uhl uit ‘s Gravenhage. Ze is opgeleid aan Europese scholen als beeldhouwster en restaurateur. We presenteren van haar enkele bronzen beelden die steeds met een grote mate van detail en expressie zijn gemaakt. Op haar artistieke pad is Aleid vooral op zoek naar een verrassing achter de algemeen geaccepteerde waarheid.

   

  Els Vossius

  Els Vossius tekent met potlood en pen. Eenvoud, zwart op wit. Sommige werken pastel gekleurd. Onmiskenbaar houdt Els van mensen met zoveel liefde voor schoonheid. Geboren in Vlaanderen is ze geland in Prinsenbeek. Haar lichte stijl biedt bezoekers een confrontatie met de warme werken van Mieke Robben en de fotokunst van Raoef Mamedov.

   

  Rijks

  Voor de liefhebbers is een uniek boekwerk van 32 kilogrammen te bekijken. Het boek is samengesteld door Marcel Wanders en kreeg de titel ‘Rijks’. U geniet van bijzondere foto’s en details van bekende meesterwerken uit de eregalerij van het Rijksmuseum.

   

  De Nispenhoeve presenteert ook doeken, schilderijen, beelden en keramieken van Samira Boon, Deen van de Broek, Christiane Vleugels, John Bulteel, Peter van Goethem, Aagje Brand en Desiree Bruglemans.

   

  De galerie aan de Beeksestraat 76 is open op Goede Vrijdag, op zaterdag 20 april en op paasmaandag. Openingstijden zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Entree is gratis. Auto’s parkeren aan de openbare weg. 

   

  Grote dank voor de welwillende medewerking van galerie Lilja Zakirova, gevestigd te Heusden.

  Maandag 15 april 2019
  PrinsenbeekDe Nispenhoevekunstexpo
  (Foto's; De Nispenhoeve)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.