Groenrijk 728 100920
 1. Jan Braspenning (99) was er 80 jaar geleden bij

  Tachtig jaar geleden werd hij als bijna twintigjarige opgeroepen tijdens de algemene mobilisatie van Nederland. Bekenaar Jan Braspenning had er toen net zijn dienstplicht opzitten, maar kon meteen door. Zijn bijzondere verhaal intrigeerde Pim Monné van Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” in Prinsenbeek dat dit weekend het eerste lustrum viert.
  • Jan Braspenning (rode trui) tijdens de herdenking in Doorn vrijdag. (Foto: Familie Braspenning)

  Het zijn drukke dagen voor de bijna honderdjarige Braspenning. Donderdag was hij, samen met zo’n honderd andere Tweede Wereldoorlog-veteranen, te gast bij het 80-jarig jubileum van de mobilisatie bij het Veteraneninstituut in Doorn. En vrijdagmiddag was hij het stralend middelpunt in het Prinsenbeekse museum. Waar hij en zijn familie werden ontvangen als eerbetoon aan alle toenmalige landsverdedigers. Ook Overste Mark de Wit van de Koninklijke Luchtmacht was aanwezig.

   

  Pim Monné van het Mobilisatiemuseum vertelde zijn toehoorders vol passie over de in zijn ogen onderbelichte periode uit de Nederlandse geschiedenis, de algemene mobilisatie van augustus 1939 tot half juli 1940. Dit deed hij aan de hand van eerder door hem opgetekende ervaringen van Braspenning, drager van het Mobilisatie Oorlogskruis. En de laatste persoon in het dorp uit wiens mond de feiten en anekdotes uit die tijd nog kunnen worden opgetekend. Een persoonlijk verhaal dat ook Braspennings bij de eerder gevoerde gesprekken aanwezige kinderen voor het eerst zo gedetailleerd hoorden. ,,Je had geen idee wat je te wachten stond’’, reageerde de veteraan op Monné. ,,Toen de oorlog uitbrak was dat wel spannend. Maar je had geen keus, je was in dienst dus je ging mee.’’

   

  De jonge Braspenning is in het museum ook te zien op een groepsfoto van de infanterie voor de Chassékazerne in 1939 van het Stadsarchief Breda (links onder de man met het zwarte jasje, klik hier). De geboren en getogen Bekenaar kwam met de tweede compagnie van het 6e Grensbataljon terecht in Ulvenhout, waar hij werd ingekwartierd bij de families Schoenmakers en Verheijen. Bijzonder was dat hij een eigen fototoestel had en er dus beeldmateriaal uit die tijd bewaard is gebleven. Zoals van het graven van de stellingen bij de Chaamse Beek. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 hield hij wacht en zag hij de vliegtuigen overvliegen. Daarna kwam hij via Terheijden, Zevenbergschen Hoek, de Etten-Leurse polder in Hoeven terecht. Hij werd krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar Polen, een barre tocht over de weg naar Duitsland en per trein naar Polen. Op 20 mei kwam hij daar aan, maar net als de andere Nederlanders werd ook hij op 6 juni weer vrijgelaten en keerde hij keerde hij terug. 

   

  Museum open

  Vandaag vanaf 15.00 uur en zondag van 13.30 tot 16.30 uur is het museum voor het publiek vrij toegankelijk. Onder de titel ‘75 jaar bevrijding’ werd eerder dit jaar in het Stedelijk Museum Breda door een zevental (oorlogs-)musea uit de regio al de gezamenlijke tentoonstelling ‘Bevochten Baronie’ verzorgd. In het verlengde daarvan vestigen die musea de komende tijd middels een estafette-openstelling gericht de aandacht op de bevrijding. De aftrap is vandaag in het Prinsenbeekse museum. De toegang is gratis. Ingang Pasquélaan naast nummer 2 in Prinsenbeek. www.weestopuwhoede.nl

  Zaterdag 31 augustus 2019
  Prinsenbeekalgemene mobilisatieTweede WereldoorlogveteranenMobilisatiemuseum
  • Jan Braspenning (rode trui) tijdens de herdenking in Doorn vrijdag. (Foto: Familie Braspenning)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.