Groenrijk 728 kerst
 1. Het begon met een band voor Floortje

  Het begon allemaal met een bandje voor haar eigen hond Floortje, maar inmiddels is het knopen van hondenhalsbanden en -lijnen met paracord een bijna dagelijkse activiteit van Karin van den Buijs-Moelands uit Prinsenbeek.
  (Foto's: Paracord Creations by Karin)

  En hebben dan ook al veel baasjes voor hun huisdier een beroep gedaan op haar creativiteit. De opdrachten komen uit verschillende delen van het land, en zelfs ook uit België en Noorwegen. Maar in Prinsenbeek is de inmiddels tot een kleine business uitgegroeide hobby nog iets minder bekend.

   

  Paracord, zo noemden de Amerikanen de lijnen van parachutes gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een landing werd het touw van de parachute afgesneden en gebruikt voor allerlei toepassingen. Inmiddels is het er in vele soorten en kleuren, aldus Karin, die benadrukt alleen te werken met het originele, hoogwaardige paracord.

   

  ,,Ik had al wat bandjes gemaakt, maar toen ik ook van anderen de vraag kreeg of ik iets wilde maken, heb ik eerst een workshop gevolgd. Omdat ik de bevestiging wilde dat ik goed en veilig bezig was’’, vertelt ze. 

   

  De ondernemende Beekse geeft ook al jaren pianoles. Door corona kwam dat stil te liggen. ,,Maar ik hoefde me gelukkig niet te vervelen; ik was verbaasd hoeveel opdrachten er kwamen voor de met paracord geknoopte banden.’’

   

  Intussen heeft ze er ook haar tweede bedrijf van gemaakt, naast de pianolessen. ,,En om bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel de twee bedrijfstakken onder één noemer te laten vallen, sta ik ingeschreven als Paraccoord, een combinatie van akkoorden in de muziek en paracord’’, lacht ze. Nadat de jongste Van den Buijs het nest had verlaten, kwam er ook ruimte voor een atelier.

   

  Ieder idee bespreekbaar

  Karin maakt iedere band of lijn op maat, geheel naar de wens van de opdrachtgever wat betreft kleur, breedte, patroon en kleur van de fournituren. ,,Er is heel veel mogelijk; ieder idee is bespreekbaar. Ik heb zelf best wat voorraad en wat ik niet heb, kan ik bestellen.’’ Inmiddels werkt ze ook met andere materialen als leer, biothane en diverse accessoires.

   

  Het overleg met de opdrachtgevers gaat voornamelijk via Facebook, vertelt ze. ,,Meestal wordt een voorkeur van kleuren gegeven, en ga ik van daaruit collages maken. Om zo samen tot een combinatie te komen waar de klant blij van wordt. De kleur uitzoeken vind ik heel belangrijk, en daar neem ik dan ook alle tijd voor. Daarna maak ik nog een proefstukje, wat we dan weer bespreken.’’

   

  Betaalde hobby

  Als ze haar uren zou rekenen, is het vermoedelijk geen lucratief businessmodel. ,,Het is dan ook een betaalde hobby’’, zoals ze het zelf noemt. ,,Een hobby waarmee ik opsta en naar bed ga, want ’s nachts heb ik meestal de beste ideeën.’’

   

  Hoewel de creatieve dorpsgenoot zelf nog steeds nieuwe technieken bijleert, wil ze haar knoopvaardigheden intussen graag doorgeven. Daarom is ze ook begonnen met het geven van workshops voor kleine gezelschappen.

   

  Op Facebook en Instagram is Karin te vinden onder de naam Paracord Creations by Karin, voor de website: klik hier.

  Donderdag 08 december 2022
  Prinsenbeekparacordhondenhalsbandhondenlijnknopen
  (Foto's: Paracord Creations by Karin)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties