1. Heerlijk Rondje Burgst

  (Illustratie: Heemkundekring Op de Beek)
  Op landgoed Burgst is komende zondag 9 juni van alles te doen. ‘De baron van Burgst nodigt u uit voor een ‘Heerlijk Rondje Burgst’, meldt Heemkundekring Op de Beek. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er onder meer georganiseerde wandelingen, huifkartochten en proeverijen.

  Door Ad van Melis

  Het landgoed Burgst is onderdeel van de Landgoederenzone Haagse Beemden, die als een groene long middenin de wijk ligt. Dit privé-landgoed, met een achttiende-eeuws landhuis en een parkachtig bos, kent een rijke geschiedenis.

   

  Het is al jaren niet meer openbaar toegankelijk en daarom met een beetje geheimzinnigheid omgeven. Dat komt niet in de laatste plaats door zijn bewoners. Niet alleen omdat de huizen van de in de omgeving wonende plattelandsbevolking erg klein waren, maar ook door deze bewoners zelf kreeg het landhuis in de loop der tijd het imago van een ‘kasteel’.

   

  In de eerste zes eeuwen is het door geen van zijn tientallen eigenaars echt bewoond geweest. Daar kwam echter verandering toen de dochter van Schout bij Nacht Willem Crul, freule Johanna Crul, als vrouwe van Burgst in 1786 trouwde met Mr. Cornelis Jan Wouter Nahuys. Zodoende werd hij de nieuwe heer van Burgst. De bezitter van een landgoed mag ‘Burgst’ toevoegen aan zijn naam en daarom werd het dus C.J.W. Nahuys van Burgst. In 1790 lieten zij het Frans-classicistische landhuis bouwen dat er nu nog altijd staat.

   

  Na zijn dood verkocht zijn weduwe het landgoed aan zijn neef Baron Mr. Huibert Gerard Nahuys en werd deze dus de heer van Burgst, onder de naam H.G. Nahuys van Burgst. Dit was een indrukwekkend figuur en van adellijke geboorte. Hij was niet alleen baron, maar ook generaal-majoor. Bovendien droeg hij een met hoge onderscheidingen behangen generaalsuniform en was hij sowieso een heel stuk ijdeler dan de eerste Nahuys van Burgst. Hoe dan ook, is er in al die eeuwen geen imposantere heer van Burgst geweest. Hij was doctor in de rechtswetenschappen en bekleedde ambtelijke functies aan het Hof van Holland. 

   

  Met zijn laatste, derde vrouw Ellen Hodgson, een Engelse freule, en de vele bedienden bracht hij pracht en praal op Landgoed Burgst. Het hardnekkigste levenssouvenir van deze man is uiteindelijk het in 1839 door hem uit de Gordel van Smaragd meegebrachte bamboe in de vijver van Burgst. In de herinnering leeft hij daarom voort onder zijn bijnaam ‘Baron Bamboe’. En deze baron en zijn gevolg nodigen u aanstaande zondag uit voor een bezoek aan het landgoed.

   

  Het programma is als volgt:

  • Landgoed Burgst-wandelingen en bezoek aan de Stadsboerderij De Kleine Hoeve
  • Huifkartochten
  • Proeverijen
  • Demo kantklossen
  • Muziek en kunst
  • Kinderactiviteiten: proeven doen, schilderen, springkussen enz.
  • Uitleg imker en rundveehouderij

  Start: Kinderboerderij de Sik, Kesterendreef 14, 4822 WT Breda.

  Woensdag 05 juni 2019
  PrinsenbeekBurgstHaagse BeemdenHeemkundekring Op de Beek
  (Illustratie: Heemkundekring Op de Beek)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.