1. Gemeente trekt ten strijde tegen eikenprocessierups

  De Gemeente Breda gaat vogelnestkasten ophangen, rupsenvallen aan bomen bevestigen, rupsen wegzuigen en voorlichting geven aan burgers. Dit zijn de belangrijkste maatregelen in het plan van aanpak om de overlast van de eikenprocessierups dit jaar tegen te gaan.
  Gemeente trekt ten strijde tegen eikenprocessierups
  (Archieffoto)

  De eikenprocessierups veroorzaakte in 2019 bijzonder veel overlast. Daarom heeft de gemeenteraad het college gevraagd een plan te maken om de overlast door dit beestje aan te pakken. Dit plan van aanpak omvat verschillende maatregelen. Zo worden er nestkasten opgehangen om meer vogels aan te trekken, de natuurlijke vijanden van deze rups. Er worden ook rupsenvallen bevestigd aan eikenbomen en rupsen worden weggezogen. De gemeente monitort de resultaten en geeft voorlichting aan bewoners over hoe ze zelf mee kunnen helpen en wat ze moeten doen bij overlast.

   

  De kosten van de aanpak in 2020 bedragen circa € 0,6 miljoen. Het grootste deel daarvan wordt ingezet op het wegzuigen van rupsen naar aanleiding van meldingen. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om dit geld beschikbaar te stellen.

   

  Wethouder Greetje Bos: ,,De overlast van deze rups is een landelijk probleem. In Breda kiezen we voor een meervoudige aanpak. We werken samen met Natuurplein de Baronie en natuurverenigingen om nestkasten te plaatsen. Zij adviseren bewoners daarover en monitoren de nestkasten. Samen met ZLTO zaaien we verschillende stukken grond in met bloemrijke mengsels. Dat zorgt weer voor meer insecten en meer vogels, de natuurlijke vijanden van de rups. En we zetten in op meer bestrijding. We nemen al deze extra maatregelen, maar dat betekent niet dat we helemaal geen last meer hebben van de eikenprocessierups, want die is er nu eenmaal en die blijft. We proberen het wel zoveel mogelijk te beperken.”

   

  Rupsenval

  In maart 2020 zijn aan de Wilhelminasingel, Westerhagelaan, Westerpark, Terheijdenseweg, Moerenpad, Minervum en Ettensebaan rupsenvallen opgehangen aan de bomen. De gemeente wil hier ervaring mee opdoen om te kijken of dit afdoende werkt. De rupsenval vangt de afdalende rupsen op in een zak zodat ze de boom niet kunnen verlaten.

   

  Ook blijft de gemeente nesten verwijderen uit gemeentelijke bomen. Er is hiervoor meer capaciteit beschikbaar dan in 2019. Nesten worden continu op de doorgaande wegen weggezogen en er kan sneller gereageerd worden op meldingen. Om grondnesten van rupsen te bestrijden gebruikt de gemeente heetwatertechniek.

   

  Om te zien of er een af- of toename is van de rups zijn in Breda feromoonvallen geplaatst. Daarmee vang je de mannelijke eikenprocessievlinder.

   

  Evaluatie

  Op basis van monitoring en het delen van ervaringen met andere gemeenten en provincie, met het kenniscentrum Eikenprocessierups, en partijen in de stad komt er in oktober 2020 een evaluatie van de aanpak. In november en december wordt er een beheerplan voor 2021 opgesteld.

  Woensdag 08 april 2020
  PrinsenbeekeikenprocessierupsGemeente Breda
  Gemeente trekt ten strijde tegen eikenprocessierups
  (Archieffoto)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.