Groenrijk 728 sept
 1. Expo ‘Hits/Stars of the Sixties’

  In Museum De Rijf in Prinsenbeek is op de zondagen 5 september en 3 oktober de expositie ‘Hits/Stars of the Sixties’. Die brengt je even terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw, met jukebox, livemuziek en wat er nog meer bij hoort.
  Expo ‘Hits/Stars of the Sixties’
  (Illustratie: Heemkundekring Op de Beek)

  Door Ad van Melis

  Want tijden veranderen en daarmee ook de wereld van de muziek. Maar muziek is en blijft belangrijk in ons leven. Aan menig lied of muziekstuk zitten voor ons allemaal bepaalde herinneringen. Herinneringen aan je jeugd of belangrijke gebeurtenissen. Juist daarom is het leuk om af te toe terug te kijken naar de muziek in een bepaalde periode in de vorige eeuw, waarin muziek door radio, de grammofoonplaat en muziekcassette een steeds grotere plek in de samenleving ging innemen: de jaren zestig.

   

  Hitlijsten

  Zoals het verschijnsel hitlijsten. Deze kwamen in de jaren zestig ook in ons land opzetten. In het begin publiceerden bladen als Luister, Tuney Tunes, Muziek Parade en Muziek Expres deze lijsten. De radio-omroepen besteedden overigens in het begin weinig aandacht aan het verschijnsel. Wel zond in die tijd op zondagmiddag Radio Luxemburg in zijn Nederlandstalige uitzendingen de top 15 uit, gepresenteerd door Guus Jansen jr.

   

  Pas in 1965 verscheen de eerste ‘officiële’ top 40, samengesteld door de zeezender Radio Veronica. We kenden toen al de sterren van de jaren 50 als Doris Day, Frank Sinatra, Bing Crosby en Harry Belafonte. Maar in de jaren 60 maakten we ook kennis met vele nieuwe internationale sterren, zoals Cliff Richard, Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, The Everly Brothers, The Bee Gees, The Supremes en Beach Boys. Ook de Nederlandse sterren begonnen te stralen, artiesten als The Blue Diamonds, Willeke Alberti, Anneke Grönloh, Armand, Ria Valk, Gert en Hermien en Rob de Nijs.

   

  In deze expositie gaan we terug naar die muziek en de sterren uit de jaren zestig, met hitlijsten, langspeelplaten en singletjes en ook de platenspeler.

   

  Oldtimer

  De expositie ‘Hits/Stars of the Sixties’ in Museum De Rijf aan de Brielsedreef 39A in Prinsenbeek is geopend op 5 september en 3 oktober van 13.30 tot 16.30 uur. Bij goed weer is buiten bij het museum ook een auto uit de jaren zestig te bezichtigen.

  Donderdag 02 september 2021
  PrinsenbeekMuseum De Rijfsixtiesmuziekexpositie
  Expo ‘Hits/Stars of the Sixties’
  (Illustratie: Heemkundekring Op de Beek)
  0
  Reacties