Groenrijk 728 100920
 1. Drukte bij Prinsenbeeks afscheidshuis

  Dat Prinsenbeek al vroeg het coronavirus binnen de dorpsgrenzen had, merken ze bij Afscheidshuys d’Beek in het dorp. Hier is het al twee weken heel erg druk, vertelt uitvaartverzorger Femke Machielsen.
  Drukte bij Prinsenbeeks afscheidshuis
  (Foto: www.reedijkuitvaart.nl)

  Ze hebben ongeveer vier keer zoveel opbaringen als normaal en deze toename wordt volledig veroorzaakt door sterfgevallen door het coronavirus. Het betreft veelal mensen van ruim boven de tachtig jaar uit het dorp.

   

  Twee weken geleden kwam er ineens een piek en dat is zo gebleven, aldus Machielsen, die naar eigen zeggen de angstige verwachting heeft dat de drukte voorlopig zal aanhouden. Concrete aantallen zeggen volgens haar niet alles. ,,Mensen worden ook elders opgebaard, omdat ze bijvoorbeeld daar verzekerd waren.’’ Samen met collega Jan Reedijk van Afscheidshuys d’Beek kan ze het werk nog wel aan, vooral dankzij het ruimere pand dat ze vorig jaar hebben betrokken.

   

  Ze werken volgens alle richtlijnen en met alle voorzorgsmaatregelen rondom corona, verklaart Machielsen. Om zowel de nabestaanden als zichzelf te beschermen. ,,We hebben overal handalcohol en tissues en we houden de voorgeschreven afstand tussen mensen in acht. Ook ontsmetten we constant de deurklinken.’’

   

  Gesprekken met nabestaanden om de uitvaart te regelen, hebben ze niet meer bij de nabestaanden thuis. Die vinden alleen nog plaats in de ruime spreekkamer van het afscheidshuis aan de Beeksestraat. Met maximaal één of twee vertegenwoordigers van de familie. ,,Zo houden we voldoende afstand. En verder doen we ook een beroep op het gezond verstand van degenen die de 24-uurskamer bezoeken. Zij bepalen zelf wanneer ze bij hun dierbare langs gaan, maar wij adviseren met klem om dat maar met een paar mensen tegelijk te doen.’’

  Dinsdag 24 maart 2020
  PrinsenbeekuitvaartcoronaAfscheidshuys d'Beek
  Drukte bij Prinsenbeeks afscheidshuis
  (Foto: www.reedijkuitvaart.nl)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.