Beweging in mobiliteitsdossier Prinsenbeek; DPP blijft kritisch en betrokken
Voor de presentatie van de gemeente tijdens de informatieavond en antwoorden op vragen: klik hier.
Door Dorpsplatform Prinsenbeek
Een belangrijke maatregel die de gemeente wil invoeren, is de pilot met spitssluitingen op doorgaande wegen. Dit betekent dat er op doordeweekse dagen tussen medio 07:00 en 09:00 uur en tussen 16:00 en 18:00 uur een inrijverbod geldt voor doorgaand verkeer. Handhaving vindt plaats via camera’s met kentekenherkenning. De pilot loopt zes maanden en wordt na evaluatie in principe definitief ingevoerd. De maatregel is bedoeld om de verkeersdruk op korte termijn te verminderen, wat de leefbaarheid in het dorp ten goede komt en zodat er gestart kan worden met woningbouw in het plan Beeks Buiten. Dit in afwachting van structurele oplossingen zoals de verbetering van het OV-netwerk en de aansluiting op knooppunt Zonzeel (2025-2040).
Zorgen van inwoners en ondernemers
Hoewel veel inwoners het positief vinden dat er eindelijk iets wordt gedaan aan de verkeersdrukte in Prinsenbeek, leven er ook veel zorgen over de uitvoering van de maatregelen. Dit bleek onder meer uit de reactie van de ruim 710 dorpsbewoners die reageerden op de enquête via het ‘Prinsenbeek Panel’ van DPP. Vooral ondernemers vrezen voor mogelijk omzetverlies door verminderde bereikbaarheid. Daarnaast werd op de informatieavond de vraag gesteld waarom er niet direct wordt gehandhaafd op de 400 vrachtauto’s die dagelijks – grotendeels illegaal - door het dorp rijden. Hoewel de gemeente dit ook wil aanpakken via de pilot, kwam hierop geen concreet antwoord.
Het DPP vindt het essentieel dat de gemeente zo spoedig mogelijk helderheid biedt over de juridische haalbaarheid van het meten van inrij- en uitrijdtijden, vergelijkbaar met trajectcontroles. Als dit juridisch mogelijk blijkt, zou een dergelijke oplossing veel zorgen en bezwaren in één klap kunnen wegnemen. Zo niet, dan zal er voor een ‘second best’ scenario moeten worden gekozen. Dit moet maximaal effectief zijn (robuust en schaalbaar) en zo min mogelijk nadelen hebben voor inwoners en ondernemers. Niets doen is echter geen optie meer.
DPP blijft in gesprek met de gemeente
Het Dorpsplatform Prinsenbeek ziet het als zijn taak om deze ontwikkelingen nauwgezet te volgen en als constructieve gesprekspartner op te treden richting de Gemeente Breda. Wij zullen blijven pleiten voor een zorgvuldig proces waarin zowel de belangen van inwoners als Beekse ondernemers worden meegenomen. Dit doen we door het uitvoeren van peilingen via Prinsenbeek Panel (schrijf je in via deze link), in gesprek te zijn met de gemeenschap, het delen van zorgen en ideeën, en het blijven aandragen van mogelijke oplossingen.
Wij roepen inwoners en ondernemers op om hun ervaringen en zorgen met ons te delen, zodat we een zo breed mogelijk beeld kunnen blijven schetsen richting de gemeente. Samen zorgen we voor een mobiliteitsplan dat niet alleen uitvoerbaar is, maar ook gedragen wordt door de gemeenschap.
Een bredere visie op de toekomst van Prinsenbeek
Naast de mobiliteitsmaatregelen spelen er meerdere ontwikkelingen die de toekomst van ons dorp zullen beïnvloeden. Het DPP vindt het belangrijk om al deze ontwikkelingen in onderlinge samenhang te bespreken met inwoners en gemeente en de plannen onder één overkoepelende ‘gebiedsvisie Prinsenbeek’ te brengen, met een uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Dit moet zorgen voor duidelijke afspraken tussen de Gemeente Breda en de inwoners van Prinsenbeek, waarbij de stem van de Bekenaren centraal staat. Het DPP pleit daarom voor een proces van co-creatie, waarin inwoners actief kunnen meedenken over de toekomst van Prinsenbeek. Gesprekken hierover tussen DPP en gemeente zijn al een tijd gaande en op dit moment wordt een plan verder uitgewerkt. Geïnteresseerde Bekenaren worden van harte uitgenodigd om zich te melden om zich hierbij aan te sluiten. Dit kan via het algemene contactformulier op de website, klik hier. Het DPP roept ook alle dorpsgenoten op om zich aan te melden voor het online Prinsenbeek Panel en deel te nemen aan periodieke korte enquêtes. Mogelijkheid voor aanmelding is te vinden naast het contactformulier, op dezelfde webpagina.