groenrijk herfst 2022 728
 1. Democratische school in Prinsenbeek

  Prinsenbeek krijgt er binnenkort een nieuwe school bij. In februari/maart verhuist democratische school Libertad Breda van Princenhage naar de Markt 24 in Prinsenbeek.
  • Leerlingen en begeleiders liepen vrijdagavond van de oude naar de nieuwe school. Ondertussen ruimden ze zwerfvuil op. (Foto: Libertad)

  Afgelopen vrijdagavond zijn leerlingen, team en familieleden vanuit het huidige pand in Princenhage lopend naar de nieuwe vestiging – tussen de panden van huiswerkbegeleiding en makelaar - in Prinsenbeek gelopen. Voor de route kregen zij vijftien foto’s met herkenningspunten. En ze kregen afvalgrijpers en vuilniszakken mee, om onderweg afval op te ruimen. Dat is goed gelukt; ze hadden zeven volle vuilniszakken.

   

  Na hun rondleiding door het nieuwe pand kunnen zowel leerlingen als team haast niet wachten om te verhuizen, meldt voorzitter en coördinator Linda Laene van de democratische school.

   

  Klein

  Libertad Breda is een democratische school. Dat wil zeggen dat de leerlingen naar eigen motivatie leren, op de manier die en het moment dat het beste bij ze past, aldus Laene. ,,Op dit moment hebben we alleen nog voortgezet onderwijs en zijn we met zeven leerlingen nog heel klein. Ons plan is om in de loop van het schooljaar ook basisonderwijs en buitenschoolse opvang te gaan starten, waardoor kinderen van 4 tot en met 18 jaar bij ons terecht kunnen.’’ De school heeft een regionale functie.

   

  Om groei te kunnen realiseren is een grotere locatie gezocht en gevonden, met meer mogelijkheden. ,,In dit pand in Prinsenbeek kunnen we groeien naar 30 tot 35 leerlingen. Er wordt gebruik gemaakt van de begane grond en een souterrain. We kunnen hier ruimtes inrichten voor onder meer basisonderwijs, zelfstandig studeren, muziek, creativiteit en een chillruimte.’’ De indeling wordt samen met de leerlingen bepaald en zal in de loop van de tijd met hun behoeftes mee veranderen. Buiten zal nog een aantal extra fietsenrekken worden geplaatst.

   

  Vrijwilligers

  De school werkt uitsluitend met vrijwilligers, aldus Laene. ,,Zo kunnen we de bijdrage van ouders relatief laag houden. Uiteraard zijn we erkend door het ministerie van onderwijs, sinds 2015.’’

   

  Om de school op de nieuwe plek te vestigen is een initiatiefplan ingediend bij de Gemeente Breda. Dat is inmiddels goedgekeurd, vertelt Laene, die verwacht dat het niet lang meer zal duren voor de omgevingsvergunning wordt goedgekeurd. https://www.libertad-breda.nl/

  Dinsdag 14 januari 2020
  Prinsenbeekschooldemocratische schoolLibertad
  • Leerlingen en begeleiders liepen vrijdagavond van de oude naar de nieuwe school. Ondertussen ruimden ze zwerfvuil op. (Foto: Libertad)
  0
  Reacties