Groenrijk 728 augustus
 1. Column: Survivaltrottoir

  Vanaf vandaag zal er met enige regelmaat een column verschijnen op Prinsenbeeknieuws.nl, ondertekend door ‘Beekseprater’. De bijdrage is onder pseudoniem, om zo de schrijver in vrijheid zijn kijk te laten geven op de Beekse werkelijkheid, zonder dat hij in het dorp hierop steeds wordt aangesproken. De eerste column heeft als kop 'Survivaltrottoir' en gaat over de opknapbeurt van de Beeksestraat.

  Door Beekseprater

   

  Survivaltrottoir

  De Beeksestraat is bijna klaar. Ik weet niet of u het resultaat al hebt gezien.

   

  Het is er fraaier op geworden, dat moet gezegd zijn. Esthetica heeft gezegevierd! Veel groen ook. Na alle ingrepen van de afgelopen tijd, toen de straat meerdere malen telkens opnieuw werd opgebroken en weer dichtgegooid voor weer een andere pijp of leiding, ligt het er nu mooi strak en fris bij. Avontuurlijk en afwisselend, spannend zeker. Het pad slingert van links naar rechts dat het een lieve lust is, altijd leuk voor rolstoelers en blinden. 

   

  Veel, heel veel ruimte voor groen dus, meer dan voor de voetganger. Zal weer wel hedera, laurier of liguster worden. Niet heel bijzonder, meer tropisch onkruid, maar wel goedkoop en groen. Dus vooruit maar, een kinderhand is gauw gevuld.

   

  Ontwerpers van gebruiksvoorwerpen, infrastructuur of gebouwen hanteren meestal het principe: vorm volgt functie. Met andere woorden: iets moet eerst functioneel kloppen en dan pas telt de vormgeving of architectuur. Hier hebben de ontwerpers de omgekeerde weg gevolgd: functie volgt vorm. Geniaal! Zo kom je tot originele en gewaagde oplossingen, die misschien nog wel de pers gaan halen ook. Gebruikers moeten niet zeiken. Die zijn ondergeschikt aan het ontwerp, aan het briljante idee. Dat kunnen alleen de groten der aarde op ontwerpgebied zich permitteren.

   

  Terug naar de Beeksestraat. Ik adviseer u dringend daar vooral niet te gaan wandelen, hoe mooi en lommerrijk het daar ook is. Tenzij natuurlijk u en uw partner van verliefdheid in elkaars jaszak kruipen, is het onmogelijk met z’n tweeën naast elkaar te lopen op een trottoir van negentig centimeter. Buggy's, kinderwagens, rollators, rolstoelen, hondenuitlaters, joggers et cetera vegen al slingerend het trottoir meedogenloos schoon als de ME op de Dam in de provotijd.

   

  Als iemand van de andere kant komt, moet dus een van de twee tegenliggers onverbiddelijk de rijweg op. Of geduldig wachten op een van de riante inritten van huizen. En dat anno 2020! Ik stel voor de trottoirs eenrichting te maken. Compleet met de bekende verkeersborden.

   

  Of je moet als voetganger de rijweg op, maar die is versmald. Er zijn geen aanduidingen voor fietspaden en er rijden in twee richtingen personenauto's, fietsers en vrachtauto's uit het buitengebied. En de argeloze voetganger komt daar nu bij. Zo’n jungle schijnt veiliger te zijn.

   

  Komende tijd, als het Velsgoed wordt afgesloten, is er ook nog extra veel verkeer. En de snelheden worden nauwelijks afgeremd door drempels die geen drempels zijn.

   

  Ik wens u als wandelaar die het er ondanks deze waarschuwingen toch op waagt, een behouden thuiskomst en een adequate verzekeringspolis.

   

  Hoe verzin je het!

  Dinsdag 02 juni 2020
  PrinsenbeekcolumnBeeksestraat
  0
  Reacties