Groenrijk 728 sept
 1. Bouwen onder grote belangstelling

  Het was een lange en spannende bouwdag woensdag op de Markt in Prinsenbeek. Hier werd na een langdurig nachtelijk transport, onder grote belangstelling het eerste deel van een appartementencomplex neergezet, op de plek van de afgebroken pastorie. Complete modules die in woningbouwfabriek Homes Factory in Klundert al waren gebouwd.
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Roland van Ginderen)
  • (Foto: Peter Visschers)

  Zeker vijf uur duurde het nachtelijk transport van de woonmodules vanuit de fabriek op bedrijventerrein Moerdijk via binnenwegen naar Prinsenbeek. Hier en daar moest wat ruimte worden gemaakt, maar het is gelukt om de delen veilig hier te krijgen’’, vertelt Susanne Swinkels van projectontwikkelaar Vastlab, die samen met Angelique Boot van het gelijknamige bouwbedrijf de directie vormt van de woningbouwfabriek. Zowel het transport als het hijsen is bij dit project in handen van specialist M.J. van Riel.

   

  Hoewel er maandag al bij de fabriek was geoefend, was het toch nog spannend of de delen van 53 ton met de 45 meter hoge, 700 tons hijskraan precies op de smalle palen in de grond konden worden geplaatst, aldus Swinkels. ,,Maar het is gelukt, het paste precies.’’

   

  In totaal zes modules zijn de eerste dag op hun plek gezet, en na een nieuw nachtelijk transport volgen er donderdag nog vijf, aldus hoofduitvoerder Johan Schrauwen van Bouwbedrijf Boot, die zelf in het complex gaat wonen. Dinsdag stond zijn woning nog in Klundert en een dag later op de definitieve plek in Prinsenbeek, lacht hij.

   

  Het complex met acht appartementen in het Prinsenbeekse dorpscentrum is het eerste project van Homes Factory. Het wordt grotendeel in modules gebouwd in de fabriek. Het gaat hier niet om het bekende prefab bouwen, maar om 3D-modulair bouwen. Dit houdt in dat de elementen van wanden, vloeren en gevels al aan elkaar vastzitten.

   

  De drieëntwintig modules worden in twee series geplaatst. Over tien weken volgen de laatste twaalf, inclusief de balkons. Zodra die aan elkaar zijn bevestigd, zijn de woningen klaar. Daarna zijn er nog enkele weken nodig voor de gebruikelijke afwerking, met onder meer het plaatsen van keukens.

   

  Het is de bedoeling dat in de toekomst ook de afwerking in de fabriek al plaatsvindt, tot het buitenkraantje aan toe, legt Swinkels uit. Ze is trots op de kwaliteit van de materialen en het product. ,,Wij werken met een architect, hier is dat JMW architecten; dat vinden we belangrijk. We zetten geen cataloguswoningen neer. Het moet passen in de omgeving.’’

   

  Duurzamer

  Omdat deze manier van bouwen duurzamer is, kreeg de fabriek ook een Europese subsidie. ,,De CO2-uitstoot is vier keer minder dan bij traditionele bouw’’, aldus Swinkels. ,,Nog een voordeel is de snelheid waarmee kan worden gebouwd, zonder eindeloos busjes op de bouwplaats, dus minder overlast. Ook belangrijk voor binnenstedelijk bouwen.’’ En die snelheid is ook noodzakelijk in tijden van woningnood in Nederland, voegt ze eraan toe.

   

  Het volgende project in Prinsenbeek is dat aan de Heikantsestraat, waar volgend jaar zestien patiowoningen volgens hetzelfde principe worden gebouwd. Verder liggen er verschillende andere opdrachten bij Homes Factory, onder meer van woningcorporaties in de regio Amsterdam. ,,Woningen van precies dezelfde kwaliteit’’, benadrukt Swinkels.

  Woensdag 08 september 2021
  prinsenbeekhijskraanHomes FactoryBouwbedrijf BootVastlabprojectontwikkelaar
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Homes Factory)
  • (Foto: Roland van Ginderen)
  • (Foto: Peter Visschers)
  0
  Reacties