1. ‘Biks ommetje Hooiberg’ gepresenteerd

  Heemkundekring Op de Beek presenteerde dinsdag de beschrijving van de wandelroute ‘Biks ommetje Hooiberg’. Dit is een mooie wandeling die voert door de west- en zuidkant van het buitengebied van Prinsenbeek via het Heidreefke, natuurgebied De Hooiberg en het Liesbos.
  • Vlnr. Ad van Melis, Peter Brabander en Piet Sloven (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  • (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  • (Foto: Peter Brabander)

  Door Heemkundekring Op de Beek

  Heemkundekringvoorzitter Ad van Melis overhandigde initiatiefnemer Piet Sloven het eerste exemplaar van de routebeschrijving.

   

  Heem betekent ‘huis’ en meer algemeen de omgeving waar je woont. Heemkunde is de kennis over deze omgeving. En daarin zijn niet alleen maar spulletjes en documenten van vroeger belangrijk, maar naast dorpsschoon ook de natuur. Die heeft immers in de ontwikkeling van ons heem ook een grote rol gespeeld. En daarom heeft Heemkundekring Op de Beek geijverd voor het tot stand komen van een mooie natuurwandeling met routebeschrijving.

   

  In heel Brabant zijn er de afgelopen jaren al lokale ‘ommetjes’ ontstaan. Een ommetje is een door mensen die de mooie kleine (kerke)paadjes kennen uitgezette wandelroute. Prinsenbeek kon dus natuurlijk niet achterblijven. De fraaie en interessante route van 6,7 kilometer begint en eindigt bij clubgebouw De Sjorring van de Prinsenbeekse scouting aan het Moleneind. 

   

  Kamsalamander

  In de natuur die het ommetje aandoet, komen amfibieën en reptielen voor. Naast diverse kikkersoorten is er bijvoorbeeld de zeldzame kamsalamander met de prehistorische aandoende getande kam op de rug. Ook de hazelworm is er gevonden. Bijzonder is het gedeelte over het ‘vlinderpad’, met heel veel vlinders zoals diverse witjessoorten en de koninginnenpage.

   

  De wandelroute is gratis verkrijgbaar bij Museum De Rijf en onder meer campings, en te downloaden van de website van de Heemkundekring (klik hier). Helaas is om diverse redenen een groot gedeelte van de route niet geschikt voor personen die moeilijk ter been zijn, voor fietsers, wandelwagens enzovoort.

   

  De uitgave van de folder kwam tot stand met medewerking van onder meer Staatsbosbeheer, de West-Brabantse Vogelwerkgroep, het Ravon en Stichting de Brabantse Hoeders.

  Vrijdag 23 augustus 2019
  PrinsenbeekHeemkundekring Op de BeekommetjeHeidreefkeLiesbosDe Hooiberg
  • Vlnr. Ad van Melis, Peter Brabander en Piet Sloven (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  • (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  • (Foto: Peter Brabander)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.