Groenrijk 728 online
 1. 'Bewoners Gertrudisoord in de kou'

  ‘Wat hier aangetroffen werd was ongelofelijk: oude ongeïsoleerde woningen met rottende daken en scheve vloeren.’ Dit meldt de SP Breda op de eigen website na een bezoek zaterdag aan de ouderenwoningen in het Gertrudisoord in Prinsenbeek.
  'Bewoners Gertrudisoord in de kou'
  (Foto: SP Breda)

  Burgerraadslid Michel Verschuren was samen met drie bestuursleden van de SP in het Gertrudisoord op uitnodiging van bezorgde bewoners. ‘Hun verhalen waren schrikbarend: bewoners zitten al vaak klem door hoge energierekeningen, maar Laurentius wil de 65 jaar oude woningen niet gaan isoleren’, volgens de SP. ‘Om bij de ellende toe te voegen biedt Laurentius ook geen perspectief. Al 25 jaar wordt er gesproken over sloop, maar dat komt er niet van, terwijl belangrijke woonverbeteringen er ook niet van komen. Laurentius laat deze bewoners te lang in de kou staan! Het is tijd voor duidelijkheid en fatsoenlijke woonomstandigheden!’

   

  ,,Veel bewoners hebben een kleine uitkering en hoge lasten. Nu de energieprijzen stijgen doet dit hen letterlijk en figuurlijk de das om’’, aldus Verschuren, die samen met de andere SP’ers een bezoek bracht aan bewoners van vier woningen. Volgens Verschuren ‘kwetsbare mensen’ die het zelf niet voor elkaar krijgen dat het wordt opgelost. ,,Het is een verhaal van armoede. We willen van Laurentius weten wat ze hieraan gaan doen, op welke termijn. En wat er in de tussentijd voor deze mensen kan worden gedaan.’’ De hoge energieprijzen maakt het probleem volgens de SP’er acuut. Want in de afgelopen jaren is er volgens hem wel regulier onderhoudswerk verricht, zoals vervanging van keuken, badkamer en ketel, maar er is niet geïnvesteerd in verduurzaming van de woningen.

   

  Plannen Laurentius

  Het lijkt er echter op dat de aandacht van de SP voor de woonomstandigheden in het Gertrudisoord de plannen van Laurentius kruist. Navraag bij de woningcorporatie leert dat ze de woningen al veel langer in het vizier hebben en de bewoners begin december op de hoogte willen brengen van nieuwe plannen. ,,We zijn intensief bezig met wat we met de woningen kunnen doen, maar willen de bewoners als eersten hierover informeren’’, verklaart Ingrid van Loon van Laurentius, die er daarom nog niet verder over wil uitweiden.

   

  In het oorspronkelijke plan dat de bewoners in eind 2007 kregen gepresenteerd, zouden in het Gertrudisoord 47 woningen plaatsmaken voor 69 nieuwe. En zou ook nog het Zilverhof aan de beurt komen. Maar dat plan liep  jaren vertraging op door onder meer bestemmingplanprocedures, financiële problemen bij woningcorporatie Laurentius, planwijzigingen en bezwaarprocedures. En het grootste deel van het plan werd helemaal niet meer uitgevoerd. Zo kon het gebeuren dat woningen die jarenlang op de nominatie stonden om te worden afgebroken, nog altijd in gebruik zijn.

   

  Eind 2018 zijn er in die buurt wel 24 nieuwe, levensloopbestendige, sociale huurwoningen opgeleverd. Negen jaar nadat er op die plek 23 woningen waren afgebroken. Deze woningen zijn gebouwd in opdracht van WonenBreburg, die ze afnam van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen. De bouw van de sociale huurwoningen in het Gertrudisoord was nauw verbonden met de bouw van koopwoningen in Westrik, eveneens door Giesbers.

  Dinsdag 30 november 2021
  PrinsenbeekLaurentiuswoningcorporatie LaurentiusGertrudisoordverduurzaming
  'Bewoners Gertrudisoord in de kou'
  (Foto: SP Breda)
  0
  Reacties