Groenrijk zomergoed 728
 1. Welkom in de ‘Bikse Kruidenhof’

  Heemkundekring Op de Beek heeft een ecologische kruidentuin, ofwel de 'Bikse Kruidenhof'. Dit was een idee van Rianne Nelemans uit Prinsenbeek, die een natuurlijke tuin voor ogen had, een tuin die veel insecten aantrekt. Zoals vroeger in ‘d’n hof’. Zondag 13 juni is de tuin te bekijken, tijdens de openstelling van Museum De Rijf.
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)

  Door Ad van Melis

  Het idee van Rianne Nelemans vond gehoor bij Heemkundekring Op de Beek. Met biologische planten en geneeskrachtige kruiden past zo’n tuin precies bij de sfeer en uitstraling van heemkundig Museum de Rijf.  Ook kan het allemaal nog opgeleukt worden met oud tuingereedschap en restmateriaal. Een mooie aanvulling dus.

   

  In overleg met boerderijeigenaar Jan Smits werd in het voorjaar van 2020 achter de opslagplaats ‘de Wèruft’ van het museum, een mooi stukje grond uitgezocht. Er werd een kruidentuinwerkgroep gevormd, bestaande uit Jeanne Boeren, Rianne Nelemans en Anton van Oerle. En die toog aan het werk. Later voegden Ineke en Adrie van Vlijmen zich hierbij. Wijnand Bouman leverde hand- en spandiensten. En vanuit het bestuur werd Pim Monné het aanspreekpunt.

   

  Begonnen werd met het zaaien en opkweken van kleine plantjes, thuis en bij Jan in de kas. Rondom stonden al bessenstruiken, bramen, aardbeien, veldbloemen, rabarber en bomen. Via internet werden stenen verkregen, zodat de ruimte in perken kon worden verdeeld en paadjes konden worden gelegd. In verhouding met het stuk grond werd er het eerste jaar nog niet heel veel geplant. Die extra ruimte werd gebruikt om pompoenen te zaaien. Maar de start was wel gemaakt.

   

  Gelukkig kon een deel van de planten ook in de winter worden behouden. Het assortiment wordt dit jaar verder uitgebreid met vaste planten en ook éénjarige kruidensoorten. De bedoeling is dat uiteindelijk de kruiden worden geoogst en verwerkt.

   

  Munt, kamille, salie en rozemarijn

  De volgende stap is dan weer om die in het museum te verkopen. Om een paar voorbeelden te noemen: munt, kamille, salie en rozemarijn, die net als veel andere kruiden ook zijn te gebruiken als thee. Ook kunnen straks keukenkruiden, zoals bieslook, peterselie, selderij, vers of gedroogd, worden aangeboden. Onlangs is er mooie lavendel aangeplant. Deze lavendel is geschonken door Beekse ondernemer Remco Beekers. Daar kunnen dan ook weer mooie bosjes lavendel en kleurige geurzakjes van gemaakt worden. Dus inspiratie genoeg met heerlijk geurende lavendel.

   

  Insectenhotel

  De Bikse Kruidenhof moet een aantrekkelijke en ecologische uitstraling krijgen. Daar wordt aan gewerkt door het plaatsen van een groot insectenhotel. Hiervoor zal alleen restmateriaal worden gebruikt, en verder alles wat de natuur biedt.

   

  De boerderij van Jan Smits heeft al jaren een prachtige bloementuin die veel bijen en vlinders aantrekt. Het insectenhotel biedt een mooie plek om deze insecten te laten overwinteren. In de kruidentuin komen nog borden voor de looproute. De namen van de kruiden staan op oude beschilderde lepels, geschonken door restaurant ’t Hert.

   

  Jan Smits helpt vaak en komt ook met goede ideeën. Zoals een waterput, zodat er niet met gieters hoeft te worden gesjouwd. Hij geeft de planten water en houdt ze vorstvrij.

   

  Extra handjes en plantjes welkom

  Er zijn nog veel plannen, dus extra handjes (en plantjes) zijn altijd welkom. Wilt u meer weten, neem dan even contact op met Pim Monné, tel. 06-16415002) of pimmonne51@gmail.com, of Rianne Nelemans, tel. 06 83708064 of rianne.nelemans1@gmail.com.

   

  Kom eens kijken op zondag 13 juni tussen 13.30 en 16.30 uur aan de Brielsedreef 39A, als Museum De Rijf ook open is.

  Donderdag 10 juni 2021
  PrinsenbeekkruidentuinHeemkundekring Op de BeekMuseum De Rijf
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)
  0
  Reacties