Groenrijk 728 online
 1. Weer uitnodigingen Nextdoor

  ‘Hoi buurman of buurvrouw’, zo begint de uitnodigingsbrief van de buurtapp Nextdoor die eind vorige week bij bewoners van de Beeksestraat in Prinsenbeek op de deurmat viel. Is deze buurtapp betrouwbaar of niet?, vragen ontvangers zich af. Want de ondertekening met alleen een voornaam van een mogelijke buurman roept toch weer vragen op.
  Weer uitnodigingen Nextdoor

  Het is zeker niet de eerste keer dat uitnodigingsbrieven van de buurtapp Nextdoor zorgen voor enige achterdocht, ook in mei besteedden we er al aandacht aan in verband met zorgen over identiteitsfraude.

   

  'Onze buurt, Prinsenbeek, maakt gebruik van de gratis en besloten buurtapp Nextdoor', is te lezen in de uitnodigingsbrief. En ook dat je met de app op een betrouwbare manier je buren leert kennen en informatie, spullen en diensten met elkaar kunt delen. ‘We delen tips over lokale bedrijven en letten op de veiligheid in de buurt.’ Om lid te worden dient op de website van Nextdoor de daar vermelde uitnodigingscode te worden ingevuld, een code die na zeven dagen verloopt.

   

  Nextdoor kwam in 2019 in opspraak door vermeend misbruik van persoonsgegevens. Zo zouden brieven verstuurd zijn zonder dat degene wiens naam eronder stond daarvan wist. Maar daar is inmiddels geen sprake meer van, meldde een Nextdoor-woordvoerder dit voorjaar in De Gelderlander. ‘Wij sturen nóóit een brief zonder toestemming van degene wiens naam daar onder staat.’ TV-programma’s als Opgelicht en Radar besteedden er in die tijd al aandacht aan. Radar sprak destijds van misleiding en toonde bovendien aan dat het wel heel gemakkelijk bleek om onder een valse naam in andere buurten te infiltreren. Dat kan nu niet meer, meldde Nextdoor dit voorjaar in De Gelderlander.

   

  Twee jaar terug kwamen er in heel het land veel klachten over de app binnen bij de politie. De politie waarschuwde toen alert te zijn bij dit soort apps en altijd goed de gebruiksvoorwaarden te lezen en erop te letten welke persoonlijke gegevens je afstaat voor gebruik. 

   

  'Als iets gratis is ...'

  De Consumentenbond wees er eerder al op dat het gebruik van de Nextdoor-app gratis is, maar dat als iets gratis is,  je vaak met je gegevens betaalt.

  Maandag 06 december 2021
  PrinsenbeekNextdoor
  Weer uitnodigingen Nextdoor
  0
  Reacties