1. Vier AED-apparaten gestolen

  Vier AED-apparaten gestolen
  In Prinsenbeek zijn recent vier AED-apparaten gestolen. Bij Tennisvereniging Prinsenbeek op Sportpark De Heikant was het zelfs twee keer raak.

   

  Bij De Drie Linden aan de Heisprong is er de afgelopen dagen een weggenomen en in oktober gebeurde dat bij de brandweerkazerne in de Gertrudislaan. AED’s zijn kostbaar; ze kosten tussen de duizend en vijftienhonderd euro per stuk, weet bestuurslid Cees Broos van de Stichting Prinsenbeek Hartsafe. 

   

  Bij de tennisclub werd het eerste apparaat ook in oktober gestolen. Op 20 december werd het nieuwe apparaat daar opgehangen en dat is zo'n vier dagen later alweer gestolen, vertelt bestuurslid Lieneke Damen van TV Prinsenbeek. ,,Deze AED was zelfs nog niet betaald toen hij weer uit de kast werd gehaald. Toch te bizar voor woorden’’, reageert bestuurslid Lieneke Damen van TV Prinsenbeek. 

   

  De eerste keer is de diefstal vermoedelijk met een loper gebeurd; toen werd de kast geopend. De tweede keer is ook de kast vernield, zodat ook die moet worden vernieuwd. En omdat een AED-apparaat aan de muur niet onder een reguliere inboedelverzekering valt, moet de club er zelf voor opdraaien. In de volgende vergadering zal het bestuur bespreken wat er nu moet gebeuren.

   

  Ook bij de brandweer hangt nog geen nieuw apparaat. Omdat er ook bij andere korpsen in de regio meerdere apparaten zijn gestolen, wordt nog bekeken wat te doen.

   

  Cees Broos van de Prinsenbeek Hartsafe heeft er geen goed woord voor over. Hij wijst op wat er kan gebeuren. In Prinsenbeek is hard gewerkt aan een zodanig aantal apparaten verspreid over het dorp dat in geval van een hartstilstand binnen zes minuten een apparaat bij het slachtoffer kan zijn. Wanneer er apparaten ontbreken, kan het te laat zijn.

   

  Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dat gebeurt door een elektrische schok. Er hangen op dit moment ongeveer dertig AED’s in de openbare ruimte in en rond Prinsenbeek. Dat betekent dat in het grootste deel van Prinsenbeek binnen zes minuten een getrainde bediener met een AED ter plekke kan zijn, ook omdat er al veel geoefende deelnemers zijn.

  Vrijdag 04 januari 2019
  PrinsenbeekAEDhartsafediefstal
  Vier AED-apparaten gestolen
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.