1. Verplaatste linden goed verzorgd

  Terwijl een kraan bezig is met het plaatsen van een rioolput, staat dinsdagochtend enkele meters verderop op de Markt een dame grote bomen in bakken water te geven. Die zijn kort daarvoor door de kraan enkele meters verderop neergezet.

  Zoontjens Boomprojecten draagt zorg voor deze bomen gedurende de herinrichtingswerkzaamheden op de Markt, vertelt Jan Zoontjens. Het bedrijf van zijn zoon is gespecialiseerd in het verplanten en verzorgen van grote bomen.

   

  Drie linden

  De drie naar schatting 35 jaar oude lindebomen ware de beste van een groter aantal bomen dat daar voor de werkzaamheden al op het marktplein stond, aldus de specialist. Begin april zijn ze eruit gehaald en in op maat gemaakte bakken gezet. Dat ze er wat iel uitzien, zegt niets, verklaart hij. ,,Tachtig procent van de wortels is eraf en dan past een boom zich aan. Hij doet alles om te overleven. Zo maakt hij bijvoorbeeld weinig blad aan; als de boom weinig water verdampt, hoeft die ook niet veel op te nemen.’’

   

  200 liter water

  Dat neemt niet weg dat ze goed vochtig moeten worden gehouden. Zoontjens Boomprojecten geeft daarom elke week tweehonderd liter water aan elke boom. ,,En als het warm is drie keer in de veertien dagen.’’ Met een guts bekijkt Jan Zoontjens hoe het met het vocht in de bodem is gesteld.

   

  De drie lindenbomen komen straks op ongeveer de plek waar ze nu ook staan. De blauwe stip op de stam is dan een hulpmiddel om ze ook in dezelfde richting te planten als ze ooit stonden. Dat heeft dan weer te maken met de trek- en duwwortels.

  Woensdag 08 mei 2019
  PrinsenbeekbomenMarkt
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.