Groenrijk 728 kerst
 1. Veertigjarig jubileum Vishandel Sins

  In Prinsenbeek staat hij intussen 28 jaar op de Markt, maar vandaag is het precies 40 jaar geleden dat Bekenaar René Sins (63) met zijn viskar begon. Dat was toentertijd in Teteringen.

  Veel aandacht besteedt hij niet aan dit toch bijzondere jubileum; hij gaat gewoon door, vertelt hij, terwijl hij zoals elke dinsdag aan het werk is in Rijsbergen. Woensdag staat hij in Tuinzigt, donderdag in Prinsenbeek, net als vrijdagochtend en zaterdag. Vrijdagmiddag begroet hij zijn klanten in Princenhage. Wat dat betreft is deze week niet anders dan alle andere.

   

  Voordat hij veertig jaar geleden begon met het verkopen van vis werkte Sins als bakker en kok. De overgang van de warme keuken naar de ijskoude van die donderdagochtend 14 november 1983 vergeet hij  nooit, vertelde hij eerder. Precies zes klanten had hij toen. Na drie maanden met weinig klandizie wilde hij de handdoek in de ring gooien. Dat hij er toen toch mee door is gegaan, is te danken aan zijn moeder, die vond dat hij niet moest opgeven. En ze kreeg gelijk, want na een half jaar had hij maar liefst drie karren, waarvan één met friet.

   

  Zeven dagen in de week is hij voor zijn vishandel in touw. In zijn kraam vaak met de hulp van collega Miranka Dekkers. Als hij niet in zijn wagen is, is hij wel bezig met de voorbereidingen. Veel gerechten bereidt hij zelf, zoals paella, vissoep en sausjes.

   

  Gouden tijd

  Als de ervaren visboer terugkijkt, noemt hij zijn start op de Prinsenbeekse weekmarkt de mooiste periode. ,,Dat was een gouden tijd.’’ Maar nog altijd vindt hij het mooi werk, vooral het omgaan met mensen. Tegelijkertijd is het een zwaar beroep. ,,Vanmorgen ben ik om zeven uur begonnen, alles inladen, vis fileren en zo. En als ik om zes uur ’s vanavond thuis kom, is het werk nog niet klaar. Dan ga ik nog loempia’s en sausjes maken en schoonmaken. Het is echt heel veel uren maken.’’

   

  Bij goede gezondheid gaat hij er zeker mee door, aldus Sins, die wat dat betreft in die jaren ook verschillende tegenslagen kende. Zoals afgelopen zomer, toen hij door een ongeval een tijdje uit de running was. ,,Maar het is mooi werk, met altijd mensen om me heen. Ik doe het graag.’’

  Dinsdag 14 november 2023
  PrinsenbeekvishandelRené Sinsjubileum
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties