1. Vast in Palermo

  Filmmaker Martijn Maria Smits, opgegroeid in Prinsenbeek, zit met zijn gezin vast in het Siciliaanse Palermo. Eerder werkte hij onder meer in Prinsenbeek aan zijn film Waldstille. Voor een nieuw project bevindt hij zich met vrouw en kind in Italië. Van daaruit doet hij verslag van hoe het coronavirus de burgers op het eiland treft.
  (Foto's: Familie Smits)

  Door Martijn Maria Smits

  ,,Sinds januari verblijf ik met mijn gezin (vrouw, zoon en hond ) in Palermo, op Sicilië. Eerst vrijwillig en inmiddels noodgedwongen. In deze stad zou mijn nieuwe film zich gaan afspelen, met de titel ‘This is not my real life’. Die surreële tekst begint nu ook realistisch te worden.

   

  Voor research vertrokken we in het door mij zelf gebouwde campertje richting het Italiaanse eiland. Los van het vuil op straat - vuilnisbakken zijn er, maar dat je hier je afval in doet heeft men nog niet begrepen - beviel het prima. In mijn claustrofobisch klasje Italiaanse les zat een Chinees meisje. We maakten grapjes met haar over het virus. Twee weken later was dat virus ook in Italië.

   

  Inmiddels zijn er zo’n achtduizend mensen aan gestorven en durft er niemand nog een grap over te maken. Ze zeggen dat er naar schatting zo’n 700.000 Italianen besmet zijn geraakt. Een schatting, het geregistreerde aantal keer tien, omdat de meeste zieken mensen wijs genoeg zijn om te zwijgen. Je moet er immers niet aan denken om hier op een kamer met 30 anderen te liggen. Ga je er niet ziek heen dan kom je er wel ziek van terug.

   

  Huilend voor de deur

  Op straat durft men niet meer te hoesten of te kuchen. De zieken zijn een gevaar voor eigen leven. Het virus is inmiddels geïntegreerd tot een taboe. Mijn zoon van achttien maanden staat elke dag huilend voor de deur, of hij alsjeblieft vandaag naar buiten mag. Al meer dan een maand heeft hij geen voet op straat gezet. Alle parken, cafés, kerken, fabrieken en scholen zijn dicht. De hond poept inmiddels, zoals alle Palermitaanse honden voorheen al deden, gewoon op straat.

   

  De liefde is aan het vergaan

  Wie naar buiten trekt zonder een geldig document dat hiervoor de noodzaak omschrijft, riskeert een boete van 4000 euro. Ben je tevens besmet, een vijfjarige gevangenisstraf. Voor iemand met een liefje buiten zijn eigen woonwijk, is het verboden die te zien. De romantiek krijgt geen kans, de liefde is aan het vergaan.

   

  Onlangs probeerde een man uit één van de rode zones te ontsnappen. Een boer hield de man tegen en de man knuppelde hem dood. Politie en legereenheden patrouilleren door de straten. Men distantieert zichzelf van een ander, niet meer vanuit de maatregel om het virus uit te bannen, nee het is eerder een bewust hardnekkig racisme geworden.

   

  ‘1984’ van George Orwell is plots wel heel dichtbij. De zieken zijn zombies geworden. Als je niet uitkijkt bijten ze je en word je één van hen. Het is dan ook de vraag of we hierna weer normaal met elkaar om kunnen gaan. Zal ik na dit alles de buurman opnieuw vrolijk zijn hand schudden en gedag kunnen zeggen? Dezelfde man die ik nu in de supermarkt en het trappenhuis ontwijk. De man die ik ‘s avonds met mijn oor tegen de muur hoor kuchen. Of blijkt dit virus ons niet alleen fysiek aan te tasten, maar ook mentaal, tot op het bot van onze gemeenschap.

   

  Nederland loopt op Italië zo’n twee weken achter. Tot op heden benadrukken de cijfers dat Nederland in een gelijk stijgende lijn verkeert. Het is hopen dat Europa en Amerika niet zo snel zullen verharden, waarvoor ik vrees.

   

  Virus ook positief omarmen

  Laten we hopen dat men het virus ook positief durft te omarmen. Voor het eerst tijdens mijn verblijf in deze stad ligt er haast geen vuil op straat. Voor het eerst in heel Europa krijgt de natuur de kans om aan te sterken. Op Instagram las ik bij iemand de tekst ‘Het voelt alsof de natuur ons allen naar onze kamer heeft gestuurd om na te denken over wat we hebben gedaan.’ Laten we dat inderdaad doen, op onze kamers blijven en nadenken over hoe we het met zijn allen hierna beter kunnen doen.''

  Donderdag 26 maart 2020
  PrinsenbeekPalermocoronavirus
  (Foto's: Familie Smits)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.