Groenrijk kerst 728
 1. Van wie is het 13e paar schoenen bij de trap?

  ‘Van wie is het 13e paar schoenen onderaan de trap?’, vroeg de moeder van een gezin met twaalf kinderen toen ze thuis kwam aan haar echtgenoot. De gewoonte in het gezin was, dat bij het naar bed gaan elk kind zijn schoenen daar zette. Wat bleek: Vader had ook een toevallig aanwezig kind van de buren naar bed gestuurd.
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)

  Door Ad van Melis

  Dit was een van de anekdotes tijdens de lezing van oud-hoofdredacteur Ad Rooms van BN DeStem in Museum De Rijf in Prinsenbeek woensdagavond. Hij sprak daar op uitnodiging van Heemkundekring Op de Beek over ‘Gezinnen XL’.

   

  Telt een gezin tegenwoordig vaak twee kinderen, zo’n vijftig of zestig jaar geleden was een gezin van acht kinderen of meer redelijk normaal. Ook verschillende toehoorders konden erover meepraten, zo bleek. Toen Rooms aan het publiek vroeg of ze uit een groot gezin kwamen, werd er op meerdere plaatsen geroepen: tien, twaalf, dertien en zelfs veertien kinderen.

   

  Zover bekend telde het grootste gezin in Nederland ooit zelfs 27 kinderen. De kerken hadden een grote invloed. Maar ook economische omstandigheden speelden een rol; hoe meer kinderen, hoe groter het gezinsinkomen was of werd. Vaders zorgden in die tijd voor de kost, dus het verdienen van geld. Ze bemoeiden zich niet zo met de kinderen. Dat was de taak van de moeder. Naast haar vele zwangerschappen had zij de zware taak van het zorgen voor het huishouden, eten, kleding, opvoeding enzovoort. En dan ook nog zonder de gemakken van bijvoorbeeld een wasmachine, droger of vaatwasser.

   

  Oudere kinderen zorgden voor de kleintjes en er waren vaak hele schema’s van de dagelijkse werkzaamheden voor de kinderen. Spreker benadrukte dat de ervaringen/herinneringen van kinderen uit grote gezinnen zeer variëren, maar dat ze doorgaans allemaal een groter vermogen hebben voor praktische creativiteit.

   

  Ander kind, zelfde trui

  De foto’s en verhalen van Rooms waren vaak hilarisch, zoals dat van de onderwijzer die opmerkte, dat hij ieder jaar een ander kind uit het gezin in de klas had, maar dat de trui steeds dezelfde was. De jongere kinderen kregen immers de kleding van hun oudere broers en zussen.

   

  De gezinsgrootte minderde sterk in de loop van de jaren zestig en zeventig, onder invloed van de nieuwe moraal en natuurlijk de vele anticonceptiemogelijkheden. Maar ook tegenwoordig zijn er nog grote gezinnen. Al zijn die blijkbaar zo uitzonderlijk dat er zelfs tv-series over worden gemaakt.

   

  Al met al een mooie, interessante, maar ook gezellige lezing, die veel reacties en onderling geroezemoes in de zaal teweegbracht.

  Donderdag 24 november 2022
  PrinsenbeekHeemkundekring Op de BeekMuseum De Rijfgrote gezinnenAd Roomslezing
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)
  0
  https://www.prinsenbeeknieuws.nl/nieuws/pepernoten-bakken-bij-de-bakker/
  Reacties