Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 1. Toekomst Speeldoos onzeker

  (Foto's: Kitty van Bijsterveld)
  De toekomst van  Stichting Spel- en Opvoedwinkel De Speeldoos in Prinsenbeek is onzeker. Het bestuur verwacht dat het moeilijk wordt om de gemeentesubsidie voor volgend jaar rond te krijgen. De Speeldoos heeft daarom ook een brief naar de burgemeester gestuurd.

   

  De Speeldoos bestaat ruim 30 jaar. Ze biedt ouders en verzorgers van kinderen tot 4 jaar elke dinsdag- en donderdagochtend de mogelijkheid samen te komen in de grote zaal van De Drie Linden. Terwijl de kleintjes er spelen kunnen de verzorgers elkaar ontmoeten. Gemiddeld zijn er 18 volwassenen en 25 kinderen aanwezig tijdens de inloopochtenden.

   

  Wat is er aan de hand? De Speeldoos maakt sinds de opening van De Drie Linden gebruik van de grote zaal. Hiervoor ontving de stichting elk jaar een subsidie. De gebruikskosten zijn vorig jaar met 30 procent gestegen, meldt secretaris Theo Hettema van De Speeldoos. Hiervoor is volgens hem in 2018 een subsidiebedrag nodig van €4.680.  ,,Terwijl de werkelijke kosten voor verlichting, schoonmaken enzovoort op hoogstens €1.600 uitkomen.’’

   

  Het Dorpsplatform - adviseur van de gemeente over de subsidieaanvragen vanuit het dorp  – vindt het benodigde subsidiebedrag te hoog in verhouding tot andere aanvragen. Maar dat ziet Hettema anders: ,,Heel raar, in 2016 verhoogt de gemeente de huur met 30 procent en daarna moeten wij maar iets anders zoeken omdat het te duur is. Hij vervolgt: ,,Uit wat meer uit het ene subsidiepotje volgt tegelijk wat minder uit een ander subsidiepotje.’’ Hierbij doelt hij op de huur voor de gemeentelijke accommodatie, die volgens hem op dinsdag- en donderdagochtend toch leeg staat. ,,Als de ruimte in De Drie Linden onbenut blijft, moet die toch door de gemeenschap worden bekostigd. Terwijl er weer extra geld nodig is voor het huren van ruimte elders.’’

   

  Het dorpsplatform heeft De Speeldoos vorig jaar bij de subsidieaanvraag al verzocht eens te zoeken naar een andere ruimte of mogelijkheden, verklaart Nancy Leijten van het platform. Maar een geschikte andere locatie heeft het bestuur volgens Hettema niet kunnen vinden. Tijdens het laatste subsidiegesprek eind oktober heeft het dorpsplatform De Speeldoos opdracht gegeven om te proberen voor de volgende bijeenkomst op 28 november toch met een alternatief voor de dure zaal te komen. ,,Wij zijn welwillend en waar we kunnen zullen we helpen en verbinden. Dit alles in redelijkheid en billijkheid’’, aldus Leijten.

   

  Wat Hettema betreft vindt er nog een gesprek plaats in kleiner comité, met enkele vertegenwoordigers van zowel De Speeldoos als het dorpsplatform. Hij hoopt op een definitieve en duurzame oplossing, maar geeft tegelijkertijd aan ‘dat het bestuur van De Speeldoos de situatie als irritant en stressvol ervaart en het spuugzat is’. En dat, als er geen wonder geschiedt, het bestuur per 31 december zal opstappen.

  Donderdag 16 november 2017
  PrinsenbeekDe SpeeldoosGemeente BredasubsidieDorpsplatform Prinsenbeek
  (Foto's: Kitty van Bijsterveld)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.