Techniekles voor jonge carnavalsbouwers
In twee avonden leren de tieners van vakmensen de basis van de elektrotechniek. De eerste avond stond vooral in het teken van veilig werken, vertelt Thijs van Loenhout van Hoppenbrouwers. Er zijn ook enkele bouwschuren bezocht. Maar ook zaken als vermogens berekenen, brandbaarheid en kortsluiting passeerden de revue. Vaak zijn het ook heel simpele dingen die de bouwers verder brengen, zag BAK-bestuurder Robbert Janssen.
Onder begeleiding van ervaren bouwers en praktijkopleiders leren de jonge bouwers veiliger bouwen en werken met stroom. Vier leden van CV de Lolmollen zijn bezig met het in elkaar zetten van lasdozen. Ze hebben er plezier in. Olivier (17) houdt sowieso van techniek en vindt het gewoon leuk om mee te doen, vertelt hij. ,,En je hebt er nog wat aan als je een lamp moet ophangen ook.’’ Gijs (15) wil er duidelijk meer van weten, hij heeft al geïnformeerd of hij geen snuffelstage mag doen bij het bedrijf.
Jessy (14) bouwt bij de Bende van Bas. Ze is het enige meisje dat meedoet. ,,Ik was gewoon nieuwsgierig.’’ De clubgenoten aan de werktafel zijn het erover eens dat ‘het goed is dat dit wordt georganiseerd.’ ,,Zo leren we het van mensen met ervaring, die thuis zijn in het vak.’’
De BAK wil dat het bouwen van de steeds complexere carnavalswagens op een veilige manier plaatsvindt. Daarom delen deskundigen hun kennis en kunde met de jongeren die dit weer kunnen gaan toepassen. En Hoppenbrouwers Techniek investeert graag in de jeugd en in jong talent. Door de bouwende jeugd te faciliteren willen ze hen veiliger en beter leren bouwen. En als er straks nog iemand voor de techniek kiest is dat natuurlijk helemaal mooi, is de gedachte.
Behalve een bewijs van deelname en een spanningtester krijgen de cursisten na afloop ook het telefoonnummer van de praktijkopleiders. Die mogen ze benaderen bij vragen in de bouwschuur. En na een appje kunnen ze altijd nog even binnenlopen op de wekelijkse praktijkavonden van Hoppenbrouwers.