Groenrijk zomergoed
  1. Straat als vrijwillige vuurwerkvrije zone

    Het is nog geen december, maar met regelmaat zijn er weer vuurwerkknallen te horen in het dorp. Het melden hiervan heeft zeker zin, aldus Chris Aarts van Team Buurtpreventie Breda. Die ook de mogelijkheid aankaart om straten voor oud en nieuw als vrijwillige vuurwerkvrije aan te melden.
    Straat als vrijwillige vuurwerkvrije zone
    (Foto: Ad van den Bliek)

    De gemeente heeft in totaal zeventien zones aangewezen waar op oudjaarsavond van 18.00 tot 02.00 uur geen vuurwerk mag worden afgestoken, zoals in de omgeving van Park Over-Bos in Prinsenbeek. Het doel van deze zones is dat kwetsbare mensen en dieren en waardevolle historische gebouwen worden beschermd.

     

    Tot 12 december is het ook mogelijk om als bewoners een vrijwillige vuurwerkvrije zone aan te vragen voor de eigen straat of buurt. Voorwaarde is dat alle straatgenoten hiermee instemmen. De gemeente vraagt hiervoor een bewijs in de vorm van een handtekeningenlijst. Wanneer de buurt kiest voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone faciliteert de gemeente borden, posters of flyers om in de straat of buurt de gewenste vrijwillige vuurwerkvrije zone aan te geven. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente: klik hier.

     

    Verder heeft het melden van vuurwerkoverlast volgens Aarts absoluut zin. Meestal kan de veroorzaker niet meteen worden gepakt, maar door te melden krijgt de gemeente wel een beter beeld van de zogenaamde ‘hotspots’. Op basis van die gegevens kunnen de boa's bepalen waar het nodig is om intensiever te gaan controleren. ,,We zien dat de extra inzet op die gebieden wel effect heeft.’’

     

    Toezicht en Handhaving (T&H) van de gemeente houdt in de periode tot en met oud en nieuw de stad scherp in de gaten. Ook op het gebied met vuurwerk. Ze doen dit in nauwe samenwerking met de politie. Je kunt T&H bellen via tel. 14076 (ook buiten kantooruren). Overlast kan ook worden gemeld via de website van de gemeente: www.breda.nl/vuurwerk. Bel met de politie naar het nummer 112 als er sprake is van criminaliteit en/of gevaar voor lichamelijk letsel van mens en/of dier.

     

    Als je vermoedt of weet dat ergens (illegaal) vuurwerk wordt verhandeld of in een woning of garage is opgeslagen, is het verzoek dit te melden bij de politie via tel. 112 of Meld Misdaad Anoniem tel. 0800-7000.

    Maandag 28 november 2022
    Prinsenbeekvuurwerkgemeente Bredabuurtpreventie
    Straat als vrijwillige vuurwerkvrije zone
    (Foto: Ad van den Bliek)
    Deel dit artikel op:
    0
    [nexturl]
    Reacties
  1. Iets gebeurd in ons dorp?
    Een aankondiging?
    Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.